Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Život NIJE IZ NOB-A Podijeli

Arheolozi u Korani pronašli brončanu bistu. Enigma je tko joj je autor i koga bista predstavlja

Prvo glava pa onda i brončani torzo pronađeni su slučajno, na kraju urona koji je bio prilično slab

Ovdašnje rijeke skrivaju brojne arheološke nalaze. Pokazalo se to još jednom nakon što je prošlog petka u Korani pronađena brončana bista za sad još uvijek nepoznatog vojnika i autora.

-Za sada ne možemo reći o kome se radi zato što nemamo potpisa niti kipara niti ljevaoničke radionice. Možda nakon čišćenja pronađemo urezani potpis autora. Za sad smatramo se radi o bisti nastaloj između dva svjetska rata ili je austrougarska skulptura. To je zaključak na osnovu visoke kragne i epoleta koje su najsličnije uniformama između dva rata odnosno Kraljevine Jugoslavije, rekao je na današnjem predstavljanju najnovijeg pronalaska Krunoslav Žubčić iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

U sklopu arholoških istraživanja dna ovdašnjih rijeka, koje već 10 godina financira Ministarstvo kulture, najvrijedniji nalaz do sad bio je rimski riječni brod u Kupi na Kamenskom 2019. Lani je pronađena bedemska puška, a sada u Korani brončana bista nepoznatog vojnika

Bista je pronađena u rijeci na 3,5 metra dubine i nekoliko metara daleko od obale tijekom arheološkog pregleda rijeke Korane i Kupe.

-Pronašao ju je naš vanjski suradnik Zoran Delibašić. To je bilo na završetku urona i imali su dosta slabe rezulate. Pronašli su nekoliko komada keramike. Delibašić je čekao da izroni kada je u jednom trenutku povikao da je nešto ispod njega. Vikao je: -Amfora, amfora. Nema ručke, – jer je vidio samo gornji dio glave. Nakon toga su ponovo zaronili i shvatili da se radi o brončanoj skulpturi, rekao je danas Žubčić.

Glava biste propucana i odvojena od torza

Odbačena je sa prostora današnjeg Konjičkog kluba, a kada je točno završila u Korani za sad se samo nagađa.

-Na bisti se vidi  nekoliko rupa od metaka. Zato smatramo da su neke od godina kada je mogla biti uklonjena 1918., 1941., 1945. ili 1991.. S tim da se vide tragovi rezanja, znači glava je odvojena od trupa i vidi se da je odrezana. Jedna od teza je da nije stajala u javnom prostoru poput parka ili trga nego da je možda bila izložena u nekoj od vojarni i poznata užem krugu ljudi. Zbog toga za sad nemamo informacije o kome se radi, pojašnjava Žubčić.

Brončane skulpture rijetko se pronađu. Najpoznatiji je Apoksiomen s Lošinja

Iako je glava bila odvojena od torza te je oštećena od metaka, Žubčić kaže kako se radi o vrhunskom radu, a da je sam nalaz vrlo rijedak.

-Nalaz brončanih skulptura je dosta rijedak. Najpoznatiji u Hrvatskoj je Apoksiomen pronađen kod otoka Lošinja koji je antički kip. Tako da je ovo rijedak nalaz u svakom slučaju, naglasio je Žubčić.

Tko je bistu izradio i koga predstavlja trebalo bi se doznati nakon restauracije na koju će biti poslana.

Video: Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda

Vezani članci

Pročitajte i ovo

DUGA RESA TRAĐEDI

“Običan sam i takav ću ostat’. Susedi me više prate, a za inspiraciju treba proć’ na plac””