Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Život POMOĆNICI U NASTAVI Podijeli

Asistentica Iva: “Naš posao iznimno je stresan, emocije i trud koje dajemo djeci uvijek daju rezultat”

Iva Goršić mlada je studentica koja je pomoćnica u nastavi petašu iz jedne karlovačke osnovne škole

U Hrvatskoj je oko 4 tisuće pomoćnika u nastavi  i stručnih komunikacijskih suradnika. Traže da ih se čuje, pokaže interes za njihovo zanimanje, ugovor na neodređeno i veće plaće. Jedna od njih je i asistentica Iva Goršić iz Karlovca.

Tebi je lako, samo sjediš u školi, riječi su koje Iva najčešće čuje kao opis svog posla. U stvarnosti, daleko je to od istine.

Iako još studentica, odlučila se prijaviti na natječaj za posao asistenta u nastavi na početku prošle školske godine. Do sada, dvojici učenika je bila pomoćnica. Bez nje, praćenje nastave za njih ne bi bilo moguće.

Ovaj posao ne može obavljati svatko

Dječak 5. razredna osnovne škole svoj dan ne može niti zamisliti bez Ive. Pisanje, brisanje, održavanje pažnje, domaće zadaće, druženja, samo su neke od aktivnosti koje učenik obavlja sa svojom asistenticom. Bez sumnje, oni su postali i veliki prijatelji:

– Na kraju dana, kada vidim koliko dječak napreduje, koliko je toga dana uspio napraviti, kada je on sam sretan i zadovoljan sobom, ne mogu biti sretnija, zadovoljno govori Iva.

No, ipak, postoje i oni lošiji dani. “Ja to neću, ja to ne mogu, zašto bi ja sada morao to raditi, neću toliko dugo biti u školi, ne želim da mi ovako izgleda dan”, samo su neke od rečenica koje dječak zna koristiti kada je jako nezadovoljan. U tom trenu, bilo kakav rad prestaje i kreće odbijanje. Školski dan je u potpunosti izgubljen, a kako Iva navodi, ne postoji ništa što bi ga moglo popraviti:

– Jednostavno se treba naoružati strpljenjem, ostati sabran, uzeti olovku u ruke i pisati u njegovu bilježnicu u nadi da će se situacija ipak primiriti, kratko komentira.

Loši dan su rijetki, ali ih ima.

To je ono najteže u ovom poslu, tvrdi: – Djetetu se ne može pomoći, a sve što on proživljava, vi proživljavate s njim. Zaista, nije lako.

Da zaista nije lako govori i dječakova dijagnoza. Naime, radi se o djetetu koji ima poremećaje u razvoju  iz spektra deficita pažnje i hiperaktivnosti, a prisutna je i gruba motorika koje nimalo ne olakšava dječaku u nastavnom procesu.

Vidimo se u 2, rastajemo se u 7

Svakog radnog dana dječak sa svojom pomoćnicom provodi oko 5 sati. Većina dana prolaze prema određenom rasporedu. Preuzimanje djeteta od roditelja, dogovori s njima i pozdrav, pa nakon toga slijedi odlazak u razred. Ukoliko je učenik toga dana raspoložen, samostalno vadi pribor i priprema se za nastavu, a ukoliko nije, to je posao asistenta. U većini slučajeva, učenik ne može odmah shvatiti što se od njega traži u nastavi, stoga asistent svaki put treba dodatno ponavljati i objašnjavati zadatak. Ono gdje je njezina pomoć najpotrebnija su odgojni predmeti:

– Likovni, tjelesni, tehnički i ponekad glazbeni su predmeti gdje moja pomoć najviše dolazi do izražaja. Dječak ima grubu motoriku koja mu ne dozvoljava primjeren rad rukama, pa uglavnom tu ja nastupam, zaključuje asistentica.

Po završetku radnog dana, Iva i njezin učenik se pozdravljaju, a ona kreće u pisanje iscrpnog izvještaja kojeg svakodnevno treba predati.

Svakako, ono što je važno napomenuti je činjenica kako se dječak odlično slaže sa svojim kolegama u razredu:

– Jako me veseli vidjeti da ga razred prihvaća. Oni mu također međusobno pomažu. Moram istaknuti kako je to jedan od rijetkih razreda koje sam vidjela da vlada takva sloga i zajedništvo, a to sigurno mom učeniku pomaže da se osjeća bolje, zadovoljno govori Iva.

Ajmo malo o zaslugama

Pomoćnici u nastavi ovog tjedna organizirali su prosvjed u kojem traže veća prava. Iz svega prethodno navedeno, jasno je zaključiti zašto je tako. Sramotno niske plaće, neravnopravan status u društvu, nepovoljni radni uvjeti samo su neke od nepravednosti s kojima se pomoćnici u nastavi svakodnevno susreću. Također, trenutno je još ostalo dva mjeseca do kraja školske godine, a time se prekida i ugovor svakom asistentu. Kap je to koja je prelila čašu:

– Ovaj prosjed je najlogičnija točka koja je slijedila. Plaće su vrlo, vrlo male, još malo pa 3 mjeseca niti jedan asistent neće raditi. Smjenski rad isto tako nije plaćen.

Nadodaje kako podržava svoje kolege u prosvjedu i nada se da će u bliskoj budućnosti ipak doći do promjena.

 

L. Grčić

 

Pročitajte i ovo

NASTAVNO O PRIJEVOZU

Brzi odgovor Grada na temu prijevoza u Karlovcu: Na raspravu smo spremni, pozivamo sve vijećnike da nam dostave svoje prijedloge