Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Karlovac ZA SIGURNOST U PROMETU Podijeli

Autoklub Karlovac donirao bicikle osnovnim školama Grabrik i Mahično

Akciju ‘Osposobljavanje učenika osnovnih škola za upravljanje biciklom i provođenja biciklističkog ispita’ Autoklub Karlovac provodi unazad zadnje 3-4 godine.

KARLOVAC – Autoklub Karlovac danas je u svojim prostorima uručio donacije osnovnim školama Grabrik i Mahično. Riječ je o biciklima, koji su donirani u sklopu akcije ‘Osposobljavanje učenika osnovnih škola za upravljanje biciklom i provođenja biciklističkog ispita’, a koja se provodi unazad zadnje 3-4 godine.

– Želja nam je da se što veći broj učenika uključi u osposobljavanje, da to postane jedna masovnost, da to ne bude samo neka izvannastavna aktivnost za neke koji se kroz vožnju bicikla žele baviti sportom, nego da se učenici stvarno educiraju jer svjesni smo svih opasnosti koje prijete na našim cestama ili gradskim ulicama. Velika je mogućnost stradanja djeteta i pogibije. Danas imamo određeni broj osoba koje nisu dovoljno educirane da bi sudjelovale u ovako opasnom prometu, gdje se trebaju znati snalaziti i prema određenoj signalizaciji, pravilima i košmaru svih vrsta motornih vozila. I zato svaku preventivnu akciju treba podržati, bez obzira tko je organizirao, kako bi se povećala sigurnost i da se nitko ne ozlijedi u prometu. Što je filozofija svih razvijenih zemalja Europe – kazao je Dobrivoj Kovačević, voditelj prometne preventive pri Autoklubu Karlovac.

Darija Begedin, ravnateljica Osnovne škole Grabrik, naglasila je da oni već dugi niz godina surađuju s Autoklubom Karlovac i da je veliki broj učenika škole prošao edukaciju za sigurnu vožnju biciklom.

– Uvjerena sam da će ta suradnja i dalje teći tako, a tome će pridonijeti i ovo prometalo koje smo dobili. Bitno je da se djeca bave tjelesnom aktivnošću, da borave na zraku. U tom smislu je bicikl jedna ugodna i zdrava razbibriga, a naravno da je važno da usvajaju nekakve norme sigurnog i dobrog vladanja u prometu, kako bi kasnije, kao odrasli ljudi, bili sigurni u prometu kao vozači motornih vozila, pješaci i biciklisti.

– Vrlo smo zadovoljni donacijom, trebat će nam za edukaciju učenika. Sa mnom je kolegica Marica Car Mihalić, koja u našoj školi izuzetno vrijedno radi već duži niz godina. Sam pokazatelj toga rada je što je prošle godine naša učenica Iva Fanjek bila na europskom natjecanju, bila je drugoplasirana u državi i ostvarila nastup na europskom natjecanju u Švicarskoj. I tu smo pokazali kako se jako dobro može raditi u tako maloj školi s malim brojem učenika. Ali, ako se dobro radi, rezultati su veliki i značajni – pohvalila se ravnateljica Osnovne škole Mahično Gorana Simić-Vinski.

Kovačević: Biciklisti su opasnost u prometu jer su nedovoljno ili nikako educirani za sudjelovanje u njemu

Velik broj vozača, još je istaknuo Kovačević, danas će bicikliste staviti na prvo mjesto najvećih problema u prometu.

– A u zadnje vrijeme imamo i pojavu romobila, kao nove skupine sudionika u prometu, koji su također opasnost zbog brzog kretanja. Biciklisti su u pravilu opasnost zato što sudjeluju u prometu, gdje se trebaju ponašati u skladu s pravilima i propisima, a nisu dovoljno ili nisu nikako educirani za sudjelovanje u prometu. Od biciklista se traži da poštuje sva pravila – od smjera kretanja, signalizacije i ostalog, kao da upravlja automobilom. A često ćete biti u prilici vidjeti biciklista koji se kreće u suprotnom smjeru, koji se ne zaustavlja na znak obaveznog zaustavljanja, koji dosljedno ne poštuje prometna svjetla. Od obitelji kreće preporuka djetetu da se biciklom kreće po nogostupu jer mu je sigurnije. A on tu ugrožava pješake. Ako se kreće kolnikom, mora poštivati smjer kretanja, kretati se što bliže desnom rubu kolnika, po biciklističkoj stazi, ako ona postoji.

Pročitajte i ovo

ZBOG RADOVA

Ljubljanska i Borlin Gaj u ponedjeljak bez vode