Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Život OBLJETNICA Podijeli

Autoklub Karlovac već 70 godina daje doprinos sigurnosti u prometu

Pokriva oko 1.500 kilometara cesta, 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu

Autoklub Karlovac udruga je koja broji 5200 članova i po veličini je šesti klub u Hrvatskoj, a ove godine slavi 70. obljetnicu rada.

Jedini je autoklub koji pruža sveobuhvatnu uslugu – od pomoći na cesti, popravaka osobnih i teretnih vozila, osposobljavanja kandidata za upravljanje vozilima do educiranja osnovnoškolaca i srednjoškolaca, pružanja smještaja vozačima čija su vozila u kvaru i još puno toga.

Tijekom godine osposobe oko 400 kandidata za vožnju, u srednjim školama edukaciju prolazi do 600 maturanata, a u program edukacije “Sigurno u prometu” uključeno je i dvadesetak osnovnih škola. U lani otvorenim smještajnim kapacitetima na Gažanskom trgu,  za one kojima je auto stao pa ih pozovu u pomoć, ove godine bilo je oko stotinu noćenja, uglavnom stranaca.

Tajnik Autokluba Karlovac Juraj Palajsa najavio je da već planiraju i novi projekt – odmorište za kampere, za njihovo čuvanje i održavanje na Orlovcu.

-Kamperi nemaju gdje biti sigurni i u Hrvatskoj skoro pa ni nema nigdje odmorišta, znači ovo ne bi bio kamp nego samo odmorište za te kmapere.

Autoklub Karlovac osnivao se triput – 1931., 1948. i 1991. Nakon Drugog svjetskog rata imao je ulogu okupljati građane oko moto sporta i relija po čemu je Karlovac nekad bio jako poznat.

– Dajemo doprinos već godinama Autoklubu i članstvu na ovim prostorima. Okupljamo članove, educiramo građane za sigurno sudjelovanje u prometu. Bitno je naglasiti da Autoklub Karlovac danas pokriva oko 1.500 kilometara cesta. To je ogroman prostor na kojem mi pružamo usluge 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu, naglasio je predsjedik AK Karlovac Zvonimir Pozderac.

O prošlosti karlovačkog Autokluba, ali i razvoja prometa i prometne kulture u Hrvatskoj moći će se doznati iz monografije koju je dvije godine pripremao Ivan Mateša. Uspio je doći do pojedinih podataka koje će Karlovčani, ali i svi koji će monografiju imati priliku čitati, prvi puta vidjeti. Poput pravog datuma i lokacije prvog semafora u Karlovcu ili godine kada se u Hrvatskoj više nije vozilo lijevom stranom kolnika, kada je izdana prva vozačka dozvola u Karlovcu ili kada je Karlovac dobio vlastitu registarsku oznaku…

Svečano obilježavanje 70. godišnjice Autokluba Karlovac je ovoga četvrtka 6. prosinca u restoranu Zrinski. Stići će predstavnici 25 hrvatskih autoklubovima, a najstarijim članovima i mnogim drugima bit će dodjeljena i priznanja.

Pročitajte i ovo

NIŠTA BEZ BZZZZZUJANJA

Pčele – kukci bez kojih ne bi bilo ni svijeta ni ljudi, danas slave svoj dan