Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Karlovac IGROKAZ NA MOSTU Podijeli

Badovinac gradonačelniku: Je li most Hrnetić bio samo predizborni igrokaz?

“Nemate obvezu samo prema 8.580 birača koji su Vas izabrali već prema svim stanovnicima Karlovca”

Na vijest o nedostatku novca za izgradnju novog mosta Hrnetić – Velika Jelsa jer je dio novca preusmjeren za prioritetniju izgradnju Vrtića Grabrik, o čemu je Radio Mrežnica jučer pisala, reagirao je bivši gradski vijećnik, a i dalje najveći oporbenjak u Karlovcu Nikola Badovinac.

Gradonačelnika Damira Mandića između ostaloga pita je li most bio jeftin predizborni trik, kada će njegova izgradnja početi i odakle će za taj milijunski projekt Grad ponovo pronaći novac?

Podsjetimo, Grad Karlovac je lani u predizborno vrijeme obećao izgradnju novog mosta preko Kupe. Nakon izbora krenulo se u projekt procijenjene vrijednosti 16,2 milijuna kuna. Ishođena je građevinska dozvola, Grad se odlučio za most i kreditno zadužiti i radovi su već u drugoj polovici ove godine trebali početi.

No, onda je došla javna nabava. U dva navrata ponude su bile znatno više od predviđenih 16,2 milijuna kuna. Istovremeno građevinsku je dobio i Vrtić Grabrik, projekt za koji se sredstva osiguravaju iz gradskog proračuna i kreditnih sredstava, procijenjen je na 17,8 mlijuna kuna. I opet su na javnoj nabavi stigle skuplje ponude, veće od 23 mililjuna kuna.

Grad je donio odluku da je vrtić prioritetniji od mosta pa su dio potrebnog novca s mosta preusmjerili za vrtić, a spoj Hrnetića i Velike Jelse stavljen na čekanje.

Kako se namjenski novac može trišiti za nešto drugo?

Badovinca zbog toga zanimaju i uvjeti pod kojima se namjenski dobiven novac može koristiti u drugu svrhu.

– Da bi se Grad zadužio, jamstva za kreditno zaduženje mora dati Država te su to namjenska sredstva i ne mogu ići u drugu svrhu. Molim objašnjenje po kojem uvjetu se namjenski novac za izgradnju mosta može koristiti za izgradnju vrtića. Želim naučiti kako je to moguće jer nikada ne mogu znati kada će mi možda zatrebati. Tko je radio procjenu vrijednosti izgradnje mosta Velika Jelsa – Hrnetić jer je dva puta pala na javnoj nabavi? Tko je krivo izračunao? Isto tako, tko je radio procjenu izgradnje vrtića Grabrik kada predviđeni novac nije bio dovoljan. Netko je „promašio“ za samo 5 mil. kn. Tko je krivo izračunao?, pun je Badovinac pitanja.

Gradonačelnikova nedosljednost najviše šteti stanovnicima Karlovca

Na kraju zaljučuje “da se unaprijed znalo da će se odustati od mosta te je javnost namjerno krivo informirana za potrebe igrokaza”.

– Ova konstatacija nije politikanstvo već činjenica koja traži i matematičko demantiranje, dodaje Badovinac.

Gradonačelniku predlaže da se drži obećanja i “bude gradonačelnik koji stoji iza rečenoga”.

–  Vaša nedosljednost u konačnici najviše šteti stanovnicima Karlovca. Nemate obavezu samo prema 8580 birača koji su Vas izabrali za gradonačelnika već prema svima koji žive u Karlovcu (kažu da nas je 55000, ali treba od ovog broja oduzeti one hrabre koji su otišli sreću potražiti u nekim drugim sredinama, ali o tome neki drugi puta), završava svoj javni upit čelniku grada Nikola Badovinac.

Pročitajte i ovo

SDP KARLOVAC

“Gradonačelnik i njegovi podređeni su uspjeli svojom nesposobnošću upropastiti cijelo jedno polugodište. Čestitke!”