Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Život KRIŽANIĆEVA GODINA Podijeli

Bandić u Ribniku 10. lipnja otkriva spomenik biskupu Jurju Križaniću

U godini Jurja Križanića u Ribniku obilježava se 400. godišnjica njegova rođenja

Ribnik ove godine proslavlja 400 godina od rođenja svog Ribničanina, biskupa Jurja Križanića, a centralna svečanost je 10. lipnja.

Općina je cijelu ovu godinu proglasila Križanićevom, a prema riječim načelnika Željka Cara očekuje se da će isto učiniti i Hrvatski sabor.

Križanić je rođen 1618. godine u Obrhu kraj Ribnika, umro je 1683. kod Beča. Zagovaro je jedinstvo crkve i slogu Slavena. Njegov spomenik rad je akademkinje Marije Ujević – Galović i ribniku ga je donirao Grad Zagreb

Program obilježavanja 400. godišnjice rođenja Jurja Križanića je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a potporu projektu dao je i Grad Zagreb čiji će gradonačelnik Milan Bandić svečano otkriti Križanićev spomenik u centru Ribnika 10. lipnja u 15 sati. Potom će na ostacima Dvora Križanić u Obrhu biti održan “Koncert u šumi”.

– To je poseban izazov jer tamo nema ni struje ni vode, ali pozivam sve da dođu na koncert Zagrebačkih solista i Zbora Hrvatske radio televizije koji će među ostalim izvesti jedinu skladbu posvećenu Jurju Križaniću. Bit će to praizvedba uglazbljene poeme “Svi su putevi jedno” Ivana Goluba. Boris Papadopulo ju je uglazbio 1983. i sada će biti izvedena drugi put. Tamo će biti pročitani i najbolji radovi učenika OŠ Žakanje koji pišu literarne radove na temu Križanić. Autor najboljeg rada ide sa nama u jesen u Gradišće i Beč, kaže načelnik Car.

Već ove nedjelje, 3. lipnja, svi zainteresirani mogu u 11 sati prisustvovati  misi u crkvi Svetog Ilije u Lipniku u kojoj je Križanić kršten te koncertu Muškog vokalnog ansambla “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba.

Pročitajte i ovo

VELIKA POBOŽNOST

Jacques Houdek svjedočio vjeru u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu: Puštam Bogu da me vodi