Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  34C° Karlovac

 • weather-image

  34C° Duga Resa

 • weather-image

  31C° Ogulin

 • weather-image

  34C° Ozalj

 • weather-image

  33C° Slunj

Hrvatska VATROGASNA RADIONICA Podijeli

Bili dobrovoljni ili profesionalni, vatrogasci spašavanja u prometu moraju odraditi profesionalno

Stotinjak vatrogasaca iz 16 županija u Karlovcu uči jednako postupati kod prometnih nesreća

Oko stotinu dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16 hrvatskih županija u Karlovcu drugi dan sudjeluju na radionici “Spašavanje u prometu 2021.”. Cilj je ujednačiti postupanje vatrogasaca kod intervencija u prometu, pojasnio je zapovjednik Županijske Vatrogasne zajednice Goran Franković.

-Rekli smo da moramo pokrenuti jedan proces sa ciljem da nakon ovih radionica stvorimo propis kojim će se definirati interveniranje u prometnim nesrećama.

Karlovački vatrogasci godišnje imaju 150 intervencija na prometnim nesrećama

Vatrogasne postrojbe razlikuju se po razini opremljenosti, ali im obučenost mora biti ista. Zbog toga su na četiri poligona postavljena četiri različita prikaza prometnih nesreća.

-Vatrogasci obavljaju poslove spašavanja u prometu bez obzira bili dobrovoljni ili profesionalni, ali intervencije moraju profesionalno odraditi, naglasio je Franković.

Radionice organiziraju: Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, JVP Karlovac, Rijeka, Varaždin i Gasilska brigada Ljubljana

Karlovački vatrogasci godišnje imaju oko 600 intervencija, oko 150 su prometne nesreće. U Ivanić Gradu se s prometom ne susreću toliko, kaže Matija Vajda iz JVP Ivanić Grad.

-Ovakve radionice dosta znače. Ne susrećemo se baš puno s prometnim nesrećama, ali kad dođe do toga moramo biti spremni. Djelujemo na autocesti A3 Zagreb – Lipovac i ima situacija sličnih ovima koje su prikazane na radionici. Sviđa mi se i što radimo s različitim ljudima, ne iz svoje postrojbe. Kao i kod opotresa u Petrinji, bilo je jako puno ljudi iz različitih sredina. I na ovoj radionici se pokazalo da svi ti vatrogasci na sličan način rade i razmišljaju.

Za potrebe radionice nabavljeno 40 olupina

Ovo je treća ovakva vatrogasna radionica. Prve dvije održane su na vojnom poligonu u Cerovcu, a ovogodišnja u Skladišno obučnom kompleksu na Jamadolu. Za potrebe praktičnog dijela dovezeno je 40 starih automobila.

-Neka vozila su bila cijela, neka su i vozila, ali u ponedjeljak više od njih neće biti ništa osim hrpe željeza, rekao je Franković.

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Danas opet vruće, popodne moguće nevrijeme