Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac IZBORI 2020. Podijeli

Birač: Karlovačka vlast nema strategiju za vojarnu Luščić

Rješenje za vojarnu dobiveno na međunarodnom natječaju ne uključuje ni vrtić ni školu

Iako je svo vrijeme bilo vojarna Luščić, zemljište od 10 hektara koje je država prije dvije godine darovala Gradu Karlovcu, već je 40 godina dio Provedbenih urbanističkih planova.

Međutim, gradska vlast je to ignorirala pri odabiru pobjedničkog rješenja za vojarnu Luščić dobivenog na međunarodnom natječaju, tvrdi kandidat koalicije Možemo! Dimitrije Birač.

Pobijedio je rad koji u svom rješenju nema ni sportske dvorane, igrališta, osnovne škole ni vrtića – koji su uvjetovani darovnim ugovorom s državom. Ali ima 17 nebodera.

– Zbog čega Grad tako uporno ignorira takozvane Provedbene urbanističke planove koji su u ovom kvartu napravljeni u periodu od ’70. do ’90. prošlog stoljeća. U njima je prostorno isplaniran Luščić, a s izmjenama 1979. i 1985. godine uključen je i prostor vojarne Luščić. Umjesto toga Grad nam daje neki novi narativ o novom Karlovcu ugodnog življenja. To bi valjda trebalo označiti totalno ignoriranje svega što se napravilo do ’90., kaže Birač.

Treba promijeniti vladajuću opciju u gradu

Iz svega je, kaže Birač, vidljivo da vladajući nemaju strategiju prostornog razvoja ni Karlovca pa ni ovog karlovačkog kvarta. Rješenja su, dodaje, politička: izvana tj. iz Sabora te iznutra, na lokalnoj razini, smjenom vladajuće garniture.

-Smatram da su to rješenja, trećeg zapravo nema, kako obraniti javni interes ovog grada i kako uspostaviti  i razviti jednu zdravu atmosferu, punu participacije struke, građana i politike, ka zaista gradu ugodnog življenja, zaključuje Birač.

Pročitajte i ovo

ALENKO RIBIĆ, DP

Bit ćemo protiv stranačkih zapošljavanja u Karlovcu i nesposobnih na pozicijama. Idemo pošteno, u prljavštinama ne sudjelujemo