Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Karlovac (NE) RAD NEDJELJOM Podijeli

Birač: Politika je jedina efikasna brana za zaštitu radnika

Ako ste radnik ili radnica u trgovini onda vaš prijatelj, cura, muž, familija oni su obično nedjeljom doma

Zakonom zabraniti rad nedjeljom i praznicima u trgovini, osigurati kolektivne ugovore za radnike i u međuperiodu povećati dodatak za rad nedjeljom, praznicima te za noćni rad na barem 100 posto.

Radnici u trgovini žele neradnu nedjelju

Rješenje je to koje nudi kandidat na koalicijskoj listi Možemo – Nove ljevice – Radničke fronte i drugih u VII. izbornoj jedinici Dimitrije Birač za problem radnika u trgovini koji moraju raditi dok njihovi prijatelji i obitelji nedjeljom odmaraju.

Trgovački centri po nekim analizama najveći promet imaju petkom

-Najveći dio ljudi ne radi nedjeljom, manjina radi subotom, ali većina od ponedjeljka do petka. Tako da, ako ste radnik ili radnica u trgovini onda vaš prijatelj, cura, muž, familija oni su obično nedjeljom doma. Prema tome radnici imaju želju provesti te dane s obiteljima. Gotovo nijedna nadoknada ili novčani dodatak im ne može to zamijeniti, rekao je Birač na današnjoj pressici ispred Kauflanda u Karlovcu.

Politika s radnicima i u pregovorima sa sindikatima

K tome, kaže, dvadesetak posto dodatka na satnicu za rad nedjeljom nije ni blizu dovoljan. A da bi se takvo što dogodilo potreban je, kako Birač kaže, “pritisak odozdo i potpuni zaokret u angažmanu lokalne politike”.

Prema Biraču politika bi trebala stati iza trgovaca i u pregovorima sa sindikatima i prema institucijama kojima bi slali zahtjeve radnika.

Radnici danas ne ulaze u sindikate zato što se boje otkaza. Uz to, sindikat u Karlovcu postoji već 30 godina, a jedino što radi je organiziranje Prvosvibanjske biciklijade. Za isto to vrijeme radnici u trgovini rade

-Upravo je politika koja stoji iza tih radnika, koja već sad mora dignuti svoj glas, jedina efikasna brana da se zaštiti radnike od otkaza i od smanjenja ionako mizernih radničkih prava, naglašava Birač.

Ako uđe u Sabor Birač ovu temu tamo će aktualizirati, ali i u Gradskom vijeću Karlovca za koje se planira kandidirati, kako je najavio, iduće godine na lokalnim izborima.

Pročitajte i ovo

SDP KARLOVAC

“Gradonačelnik i njegovi podređeni su uspjeli svojom nesposobnošću upropastiti cijelo jedno polugodište. Čestitke!”