Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) startat će kao prvi na pretposljednjoj utrci Svjetskog prvenstva u formuli 1 za Veliku nagradu Saudijske Arabije na na potpuno novoj i superbrzoj uličnoj stazi u Džedi. Hamilton je bio najbrži na kvalifikacijama ispred momčadskog kolege Finca Valtterija Bottasa i vodećeg u poretku, vozača Red Bulla Nizozemca Maxa Verstappena, koji se u zadnjim trenucima kvalifikacija zabio u zid. Uoči zadnje dvije utrke Verstappen ima osam bodova više od Hamiltona. Verstappen može osvojiti naslov u Jeddahu u nedjelju ako postigne 18 bodova više od Hamiltona. Vodstvo Formule 1 ukorili su ranije Lewisa Hamiltona i kaznili njegovu momčad Mercedes za izgred tijekom današnjeg treninga. Mercedes je kažnjen s 25.000 eura, Hamiltonu je izrečena druga opomena u sezoni zbog nepotrebnog ometanja vozača Haasa Nikite Mazepina na treningu. Utrka u Džedi vozi se u nedjelju u od 18.30 sati. Hamiltonu kvalifikacije, ali Max Verstappen može postati prvak! Županijski centar 112 zaprimio je u petak navečer nekoliko prijava građana o širenju neugodnog mirisa u zapadnom dijelu, nakon čega su u Špansko i Malešnicu izašli policajci, vatrogasci, djelatnici plinare... 'Izostala je temeljitija kontrola ulaza starog željeza u skladište' Ugodnu šetnju sunčanim danom zaključio je fotografijom  s leđa u kojoj ponosni tata drži djevojčice za ruke dok prelaze most. Oduševljeni obožavatelji ubrzo su 'ispunili' fotografiju komplimentima Ivica Kostelić odveo je blizanke u šetnju i raznježio obožavatelje Profesionalna vizažistica iz Francuske otkrila je sjajan trik pomoću kojeg vaše usne mogu izgledati veće. Treba vam puder za konturiranje i malo boje - tako ćete stvoriti privid senzualnih usana Ako oduvijek želite da vam usne izgledaju veće probajte ovaj trik

Život DEFICITARNA ZANIMANJA Podijeli

Biraj mudro, za sigurnu budućnost

Zanimanje mesar deficitarno je na području cijele Hrvatske. U PPK karlovačkoj mesnoj industriji nastoje djelovati proaktivno pa učenicima koji se školuju za mesare nude mjesečnu stipendiju u iznosu od 1.000 kuna, plaćeni rad na praksi i trošak prijevoza, besplatne udžbenike i druge pogodnosti.

Petnaestogodišnji Karlovčanin Dario Ostrman jedan je od rijetkih mladih ljudi koji su potpuno sigurni u izbor budućeg zanimanja. Upravo završava prvi razred Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac, gdje se školuje za zanimanje mesar, a stručnu praksu pohađa u jednome od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća, PPK karlovačkoj mesnoj industriji.

Dario dolazi iz obitelji s dugogodišnjom tradicijom zanimanja mesar, a čime se želi baviti kad odraste znao je još u dječačkim danima.

– I djed i otac bili su mesari pa nije bilo neobično što sam i ja već od djetinjstva pokazivao interes prema radu s mesom. Dok su se moji vršnjaci pri kraju osnovne škole mučili s odlukom koju srednju školu upisati, ja sam već odavno znao da želim učiti za mesara, jer ovo zanimanje smatram vrlo korisnim i zanimljivim. Prva godina je iza mene i jako sam zadovoljan, pogotovo praktičnim dijelom nastave u PPK, gdje sam se odlično snašao. Puno učim od starijih kolega mesara, a sretan sam i što imam šefove koji vode brigu o meni i trude se da svoj posao naučim obavljati što bolje, na siguran i što lakši način. Kad završim školu želim ostati radit u PPK, vjerujem da će za mesare uvijek biti posla i za sebe ovdje vidim bolju budućnost – kaže mladi Karlovčanin.

Bezbrižno školovanje i sigurna budućnost

Zanimanje mesar deficitarno je na području cijele Hrvatske. U PPK karlovačkoj mesnoj industriji nastoje djelovati proaktivno pa učenicima koji se školuju za mesare nude mjesečnu stipendiju u iznosu od 1.000 kuna, plaćeni rad na praksi i trošak prijevoza, besplatne udžbenike i druge pogodnosti. Nužan preduvjet uspješnog obrazovanja je kvalitetna praktična nastava, a na stručnoj praksi u PPK budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju. Po završetku školovanja garantiraju dugoročno stabilno zaposlenje uz poticajna primanja, znatno iznadprosječna za ovaj sektor.

– Naši proizvodni pogoni obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara, a budući da kontinuirano širimo proizvodne kapacitete, rastu i potrebe za stručnim kadrom. Stoga nam je želja da u godinama koje dolaze obogatimo naš tim novim kvalificiranim stručnjacima. Zanimanje mesar ima sigurnu budućnost. Iako tehnologija stalno napreduje, mesari će bez ikakve sumnje i u budućnosti ostati nezamjenjiv dio proizvodnog procesa. Nadamo se da će ova mjera biti poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar, omoguće si bezbrižno školovanje, sigurno zaposlenje nakon završetka škole te rad u stabilnoj tvrtki koja cijeni znanje i rezultate – istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Podrška kampanji

Kampanju PPK karlovačke mesne industrija Biraj mudro, za sigurnu budućnost podržali su Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Karlovac i Karlovačka županija.

– Mesar je specifično zanimanje, vrlo korisno, traženo i zanimljivo. Tko izuči taj zanat, u struci će naći dobro plaćen posao, koji jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja, kvalitetne i stručne nastavnike te dobru radnu i prijateljsku okolinu u kojoj će se dobro osjećati – poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ Karlovac, u kojoj se provodi nastavni program zanimanja mesar po jedinstvenom modelu obrazovanja.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i Karlovačkoj županiji također ističu značaj upisa u strukovno zanimanje mesar koje je deficitarno ne samo na lokalnoj razini, nego i cijeloj Hrvatskoj, kao i na europskom tržištu rada.

– Potražnja za mesarima iznimno je velika i očekivano će biti sve veća. Nedostatak kvalificiranih mesara doveo je do znatnog rasta plaća, poboljšanja uvjeta rada i brzog pronalaska posla za radnike sa specifičnim znanjima mesara. Kao i svaki posao, i ovaj ima svoje zahtjeve, ali napredak tehnologije i modernizacija poslovnih procesa olakšala je i uvjete i zahtjevnost rada u zanimanju mesar. Treba istaknuti i mogućnost primanja stipendije tijekom školovanja. Ovo je zanimanje sigurno jedno od onih koje neće nestati razvojem tehnologija, a onima koji se za njega odluče pružit će financijsku sigurnost za lijep i uspješan život – naglasila je Ivana Mehle, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Karlovac.

– Želimo zadržati mlade ljude s kvalitetnim strukovnim obrazovanjem te kvalitetnim poslom, a kao jednog od kvalitetnih gospodarstvenika koji to može osigurati i omogućiti na ovom prostoru svakako vidimo PPK karlovačku mesnu industriju – istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.

Ulaganje u zaposlenike

Po završetku školovanja, stipendisti su obavezni jednu ili dvije godine ostati u radnom odnosu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji, ovisno o broju godina korištenja stipendije, a nudi im se i dugoročno zaposlenje uz stimulativna primanja.

– U svakom smo trenutku svjesni činjenice da uspješne poslovne rezultate prije svega možemo zahvaliti našim djelatnicima, stručnjacima zaslužnima za vrhunsku kvalitetu naših proizvoda. U godinama pred nama, nastavit ćemo jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu. Pritom nam je u cilju očuvati tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta te kontinuirano ulagati u naše zaposlenike jer smo svjesni da bez motiviranog i zadovoljnog radnika nema niti dugoročnog uspjeha – zaključio je predsjednik Uprave PPK Igor Miljak.

Stipendije za buduće mesare nudi i Mesna industrija Vajda Čakovec koja, kao i PPK, djeluje u sustavu Grupe Pivac.

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

RUKOMET

‘Školarke’ se greškama i promašajima odvele u domaći poraz od Samobora na završetku polusezone