Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Crna kronika RATNI ZLOČIN Podijeli

Bivši pripadnik “vojske” SAO Krajine zbog silovanja školske kolegice na okupiranom dijelu Karlovca osuđen na 12 godina zatvora

Nedostupan je hrvatskom pravosuđu

Na 12 godina zatvora u odsutnosti na Županijskom sudu u Rijeci je osuđen Mile K. zbog ratnog zločina silovanja i pljačke civila na okupiranom dijelu Karlovca.

Za zločin iz 1993. tereti ga žena koja tvrdi da ju je Mile K., pripadnik vojske SAO Krajine i inače njen školski kolega, silovao.

– Ne znam što je prije rata radio, no kad je započeo rat priključio se policiji. Nosio je plavu uniformu. Jedan od njih tražio je da donesem novac na most za Brežane, no nisam ih željela poslušati. Bila je noć i padala je kiša. Zato su počeli pretraživati sobu. Razbacivali su stvari tražeći novac. Znali su da imamo novca jer je svekar bio imućan, a tog dana je prodao i jedno tele. Kada nisu našli novac, Mile me napao. Pitao me: “Zašto si uzela Hrvata”. Vikala sam i plakala. Držao mi je ruke i naredio mi da se skinem. U idućem trenutku sam je s mene povukao odjeću. Silovao me. Za to vrijeme iz gaćica su mi ispali novci. Imala sam skrivenih četiri tisuće maraka. On je uzeo dvije, a dvije mi vratio. Ona druga dvojica s puškomitraljezima bili su cijelo vrijeme u sobi, svjedočila je žena u procesu na Županijskom sudu u Rijeci, piše Telegram.hr.

Nedugo nakon silovanja, žena je shvatila da je trudna. Početkom 1994. uz pomoć UNPROFOR-a izvukla se s okupiranog područja i došla u Karlovac. Rodila je dijete i dala ga na posvajanje preko Caritasa.

Silovatelj nije dostupan hrvatskom pravosuđu, optužbe je, u iskazu datom istražiteljima u Beogradu, odbacio. No, osuđen je nepravomoćno na 12 godina zatvora, a kad presuda postane pravomoćna postoji mogućnost da je odsluži u Srbiji.

Pročitajte i ovo

ČEKA SE

Lampioni porušeni zbog parkinga? Dožupan Mihajlović tvrdi: Nije do nacionalne netrpeljivosti, do gluposti je