Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život Županija Podijeli

Blagdan je svetog Petra i Pavla

Petar je bio ribar, a Pavao teolog. Petra je Isus zapazio i kazao mu da pođe za njim.Zajedničko im je što su se obojica na svoj način odupirali Isusu, no na kraju su postali njegovi glavni sljedbenici, simboli vjere, preko njih je Isus došao do nas. Bili su različiti, no njihova priča govori nam da […]

Petar je bio ribar, a Pavao teolog. Petra je Isus zapazio i kazao mu da pođe za njim.
Zajedničko im je što su se obojica na svoj način odupirali Isusu, no na kraju su postali njegovi glavni sljedbenici, simboli vjere, preko njih je Isus došao do nas. Bili su različiti, no njihova priča govori nam da su svi ljudi sposobni navještati Isusa i njegovo evanđelje. Pavao je bio vrlo uvjerljiv i bistar propovjednik, a Petar uvjerljiv svjedok. Zato se njih slavi zajedno.

Na njima počiva Evandelje i Crkva, oni su dvojica njenih velikana, iako su se rijetko sreli u svojim životima.Bili su zajedno samo tri puta u životu i to u Jeruzalemu, Antiohiji i konačno u Rimu. Njihovu svetkovinu slavimo 29. lipnja. Naime, u Rimu su oba položili svoje živote za Krista i svoju vjeru i to je bio presudan događaj da im Crkva oda počast jednom zajedničkom svetkovinom.

I Pravoslavna ih crkva slavi također 29. lipnja, ali prema Julijanskom kalendaru, tako da im svetkovina u pravoslavaca pada 12. srpnja prema našemu kalendaru. I Petar i Pavao zajedno se prikazuju i slave.

Pročitajte i ovo

ODAZOVITE SE

Ovaj tjedan 4 akcije darivanja krvi: policija, vojarna Kamensko i Crveni križ u Karlovcu