Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Život ŽIVOT PTICA U PERIVOJU Podijeli

Bogatstvo vrsta u perivoju: 50 novih kućica za malene stanovnike

Ptice, šišmiši i vjeverice dobili su nove kućice, a u izradi je sudjelovala i Šumarska škola u Karlovcu

Učenici Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu izradili su kućice za ptice, šišmiše i vjeverice koji žive u Vrbanićevom perivoju.

Radi se o 50 novih kućica od jelovog drveta koje su izradili vrijedni učenici škole.

Jedan od njih je i učenik 2. razreda ovog smjera, Marko Gršić. Kaže nam kako je bilo vrlo zanimljivo izrađivati kućice te mu nije bilo teško:

– Volim ovo zanimanje i volim raditi s drvetom. Ove kućice izradili smo za ptice, šišmiše i vjeverice kako bi ostali u ovom parku, kaže budući stolar. Ukupno su za ove male stanovnike napravili 20 kućica za ptice, 20 za šišmiše i 10 za vjeverice.

Inače, Vrbanićev perivoj zaštićen je te u njemu obitava 25 vrsta ptica, 3 vrste šišmiša, a ima i vjeverica. Danas, kada se obilježava Europski dan parkova, Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode RH, za njih je postavljeno 50 novih kućica.

Ovogodišnja glavna tema je i izgradnja zajedničke budućnosti za sav život, ističe ravnateljica javne ustanove Natura Viva, Darka Spudić:

– Ključna nam je briga zaštiti sve vrste koje obitavaju u našim zaštićenim područjima i želja nam je zadržati naše male stanovnike, vjeverice, ptice i šišmiše, da budu stalni posjetitelji i stanovnici ovog urbanog područja.

Grad Karlovac također je podsjetio na brojna ulaganja koja osiguravaju svake godine kako bi Karlovac ostao grad parkova.

– Grad Karlovac svake godine izdvoji značajna sredstva, 250 tisuća kuna za održavanje ovog perivoja. Smatramo da to nije puno s obzirom na vrijednost koju ovdje imamo. Priroda ima svoj značaj koji raste iz godine u godinu, kazala je dogradonačelnica Ivana Fočić. Uz ulaganja koja vrše, komentirala je i sječu drveća istaknuvši kako se to ne događa ukoliko zaista ne postoji opravdani razlog za sječom nekog drveta.

L. Grčić

Pročitajte i ovo

LAŽNJACI SVUDA

“Fejkera” sve više oko nas: Stalno pretvaranje, izmotavanje i laganje.Znate li nekog takvog?