Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija OBEĆANJE Podijeli

Boljar obećao besplatne udžbenike za dugoreške đake u novoj šk.godini

Dvije osnovne škole pohađa trenutno 798 đaka

Ostvari li se najava dugoreškog gradonačelnika Tomislava Boljara, dugoreški osnovnoškolci, vjerojatno od 1. do 4. razreda, sljedeću školsku godinu trebali bi dobiti besplatne udžbenike.

Projektu besplatnih udžbenika sigurno bi se najviše obradovali roditelji koji svake godine moraju izdvajati znatna sredstva za nabavu udžbenika, a prema ovoj ideji, knjige bi kupio Grad, a one bi se zapravo “iznajmljivale”.

Ideju najprije dao HDZ, pa ga HSS odbio i smislio “zakladu” za  knjige

Prvotna ideja o besplatnim knjigama bila je HDZ-ova na pretposljednjoj sjednici vijeća, no HSS-ova ju je većina, zajedno sa Živim zidom i HSU odbila. (čitajte ovdje).

HDZ-ovci su tada predložili da se sredstva od projekta “Šetnja oblacima po Vinici” u iznosu od gotovo 300 tisuća kuna usmjeri na kupovinu udžbenika za dugoreške đake, no Boljarova većina tada je to odbila uz objašnjenje da će osnovati zakladu i napraviti rebalans gradskog proračuna pa tako iznaći novac. Odlična ideja očito se svidjela gradonačelniku, no “detalj” da ju predlažu politički oponenti kojima bi to mogao biti i “bod u gostima” baš i ne, pa je pronađeno “solomonsko rješenje”. HDZ je odbijen, ali je rečeno da će se osnovati zaklada, a mali Dugorešani dobiti besplatne knjige.

Na predzadnjoj sjednici Vijeća pričalo se o knjigama za niže razrede, no na zadnjoj sjednici nije uopće rečeno za koga bi bile besplatne knjige

Vijećnik Sarvan gradonačelniku: Hoće li biti besplatnih knjiga?

Koliko je to realno, na zadnjoj je sjednici vijeća ovog tjedna gradonačelnika upitao i nezavisni vijećnik Jasmin Janko Sarvan. Želio je čuti decidiran odgovor hoće li učenike dugoreških osnovnih škola dočekati u rujnu i s početkom nove školske godine i besplatni udžbenici. – Molim vas, konkretan odgovor, inzistirao je Sarvan.

Boljar: Treba se dogovoriti sa školama, knjige bi se zaduživale

Za gradonačelnika Tomislava Boljara nema zbora. Besplatnih udžbenika će biti, najavio je.

– Obećali smo. Planiramo i to odgovorno. Neće ići kako ste predložili ( HDZ, op.a.), već će biti knjižni fond. Moramo se dogovoriti sa školama oko autora udžbenika i najbolje bi bilo kad bi obje osnovne škole imale iste udžbenike. Grad bi nabavio knjige koje će biti u školskim knjižnicama i zadužit će ih svaki učenik na godinu dana. Budu li oštećene, platit će se naknada, objasnio je Boljar.

Inače, u  Dugoj Resi nalaze se dvije osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” i “Vladimir Nazor”.  OŠ I.G. Kovačića pohađa ukupno 427 djece, od čega 67 u područnim školama u općini Bosiljevo koja za ovih 67 već duže vrijeme nabavlja udžbenike, dok je u matičnoj školi 360 đaka.  U OŠ Vladimira Nazora ide 438 đaka, zajedno s tri područne škole i sve se nalaze na području Duge Rese. S obzirom da je na ovom području, kao i brojnim dijelovima Hrvatske primjetan sve veći pad broja djece, besplatni udžbenici bili bi i više nego dobrodošla demografska mjera za mlade obitelji.

Pročitajte i ovo

RAZVOJ

Maletići dobili prvog investitora u poslovnu zonu, tik uz izlaz Novigrad: Stiže austrijska tvrtka koja izrađuje robote