Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija NOVO NORMALNO Podijeli

Boljar želi efikasniju gradsku upravu i neki će morati otići. HDZ napada: Samovolja pod krinkom korone

Neznanje plus želja za senzacijom, kaže gradonačelnik i tvrdi da HDZ-u ovo nije prvi put da daju “fake news”

Sve mjere Grada Duge Rese za pomoć gospodarstvu i građanima koje je pogodila kriza potvrdilo je Gradsko vijeće na svojoj ovotjednoj online sjednici. Radi se o oslobađanju od komunalne naknade, plaćanja vrtića, smanjeni najam za terase i slično – svega onoga što će napraviti “proračunsku rupu”. No, zaiskrilo je na relaciji  HSS – HDZ i to zbog odluke sa sjednice održane krajem ožujka.

Tada je jednoglasno donesena izmjena Pravilnika o radu službenika i namještenika zaposlenih u upravnim tijelima Grada Duge Rese. Dok u HDZ-u kažu da su odredbe Pravilnika odraz Boljarove samovolje pod krinkom koronavirusa nezakonite, on tvrdi da racionalizacijom želi ostvariti uštede i gradsku upravu učiniti efikasnijom i bržom.

HDZ-u sporne odredbe u Pravilniku o naknadama za prijevoz i otkazima bez otpremnina

HDZ-ovcima je sporna odredba prema kojoj službenici koji žive više od 30 kilometara od mjesta rada ostvaruju paušalni iznos od 700 kuna.

– To je apsolutno protivno Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike, NN112/2017, a koji u članku 53. regulira način plaćanja putnih troškova za sve službenike i namještenike u Republici Hrvatskoj, navode dugoreški HDZ-ovci.

Kao drugu nezakonitost navode novu odredbu prema kojoj zaposlenik, koji zbog poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza odbije novo radno mjesto, nema pravo na zakonom uvjetovanu otpremninu.

-Način isplate otpremnine reguliran je Kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike – člankom 65., kao i Zakonom o radu, člankom 127..U njima se isplata otpremnine ne može ničim uvjetovati, već je jasno zakonski regulirana, kažu u HDZ-u.

Podsjećaju Boljara da donošenje Pravilnika, Statuta ili drugih akata ne može isključiti zakone Republike Hrvatske, ne može ih mijenjati, već mora s njima biti usklađeno.

Boljar: HDZ-u ovo nije prvi puta da iz neznanja i želje za senzacijom, izlaze s lažnim vijestima

Gradonačelnik Boljar odgovora: “Savjet pametnom ne treba, glupom ne koristi, tako da savjet njima neću ni davati. Oni su sami odlučili sa fake newsom izaći van, ali nije ni prvi ni zadnji puta”.

-Oni su pobrkali akte koje donosi gradonačelnik, koje donosi Gradsko vijeće, pozivaju se na radničko vijeće, sindikate… jednostavno – neznanje plus želja za senzacijom, kaže Boljar.

Sa svim mjerama za gospodarstvo i građane za dva do tri mjeseca, proračunska “rupa” je oko 700 tisuća kuna

Naglašava da u Gradu Dugoj Resi nema ni sindikata ni Kolektivnog ugovora, a promjena pravilnika ide u smjeru reorganizacije gradske uprave kako bi ona bila učinkovitija za građane i gospodarstvenike.

-Nakon sanacije svih gradskih tvrtki došao je red i na Grad. Korona je ovdje na žalost, pokazala da se neki poslovi mogu raditi ili od kuće odnosno uz veći angažman manji broj ljudi.

Jasno je da će svi dobiti zakonsku otpreminu

Tvrdi da nitko tko ima pravo, iz gradske uprave neće otići bez otpremnine.

-Ako se pokaže da ima viška radnih mjesta ta mjesta se ukidaju. Jasno da će svi dobiti zakonsku otpremninu, ali ako vi nekoga premjestite s jednog radnog mjesta na drugo i on to odbije, to znači da sam ja “tigar na papiru”. Istovremeno se priča o “lex šerifi”, a ne možete uvesti red u svojoj gradskoj upravi. Suludo je da građani plaćaju nešto što im nije potrebno.

Od 23 zaposlenih u gradskoj upravi neki će morati otići

Ustrajat će, kaže u tome da smanji broj zaposlenih.

-Stojim iza odluka koje donosim, odgovarat ću za njih, ali ako želim modernizirati, digitalizirati i smanjiti gradsku upravu da bude efikasnija, bolje i brža onda moram imati mehanizme da to napravim, kaže Boljar.

U gradskoj upravi trenutno je zaposleno 23 ljudi, a na pitanje koliko bi ih trebalo biti da bi bila učinkovita, odgovorio je: “Nešto manje”.

Pročitajte i ovo

DAN OPĆINE

Tounj proslavio svoj dan, na svečanoj sjednici i županica