Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Valentina je uredila kuću u kojoj živi sa suprugom Vatroslavom. Pohvalila se na društvenim mrežama, no požalila se kako je bude crkvena zvona. Otišla je u potragu kako bi vidjela gdje se ta crkva nalazi Kad su kupovali kuću, Valentina i Vatroslav nisu znali za bučna zvona: 'Čak su dvije crkve tu...' Druženje je ljudska potreba. Oni koji imaju slabije društvene odnose imaju 50% veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom određenog razdoblja od onih s jačim društvenim vezama, prema studiji iz 2015. na 308.000 ljudi 7 fizičkih znakova usamljenosti Mladi estonski nogometaš Lauri Suup ušao je u povijest nogometa svoje zemlje, a možda i šire jer je zamijenjen svega 15 sekundi nakon početka utakmice Nomme Kalju - Levadia (1-2). Čim se krenulo s centra, trener Nommea je sačekao prvi prekid i nakon 15 sekundi zamijenio svog 18-godišnjeg igrača s Ukrajincem Vladislavom Homutovim, jednim od samo četiri igrača na klupi momčadi koja je inače dosta pogođena odsustvima zbog korona virusa. Razlog bizarne zamjene jesu pravila estonske Prve lige koja zahtijevaju da svaku utakmicu moraju započetit barem dva nogometaša koja su ponikla u tom klubu. Tako je Suup poslužio svrsi i upisao se u povijest. Trener zna zašto: Zamijenio je svog igrača nakon 15 sekundi! DOSTA JE PREPUCAVANJA Umjesto kavanske svađe i sukoba ega premijer i predsjednik trebali bi zajedno raščistiti aferu Janaf... Plenki i Zoki skinuli su rukavice: 'Jedan zna sve, a drugi - ništa!'

Županija NEMA KOD NAS Podijeli

Bolnice u Karlovačkoj županiji neće obavljati program ranog otkrivanja raka pluća: Nemaju potreban LDCT uređaj

Rak pluća najsmrtonosnija je maligna bolest u svijetu

Aktivni pušači ili oni koji ne puše već 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje i imaju između 50 i 75 godina života bit će uključeni u Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća. Program uskoro započinje u cijeloj Hrvatskoj, ali taj pregled neće biti moguće obaviti u Karlovačkoj županiji.

Ovim programom naša zemlja će postati prva u Europskoj uniji koja će rani probir raka pluća provoditi u cijeloj državi. Cilj je u idućih pet do 10 godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto i time spasiti više od 500 života godišnje.

Bolesnici s rakom pluća nemaju simptome bolesti sve dok nije kasno

Iako je 16 LDCT uređaja, odnosno CT-a visoke rezolucije i niske razine zračenja, raspoređeno u zdravstvenim ustanovama diljem zemlje, takav uređaj nema Opća bolnica Karlovac. Zato najveća zdravstvena ustanova u Karlovačkoj županiji neće biti uključena u ovaj nacionalni program.

Uređaje imaju: KBC-i Zagreb, Sestre milosrdnice, Osijek, Rijeka i Split, kliničke bolnice Merkur i Dubrava, opće bolnice u Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Virovitici i Puli te Specijalna bolnica Krapinske Toplice

Rak pluća u Hrvatskoj se otkrije kod 3000 osoba godišnje, a glavni uzročnik je pušenje. Prije dvije godine od ove bolesti umrlo je 2789 ljudi. Bolesnici s karcinomom pluća nemaju simptome sve dok bolest ne uznapreduje, a tada liječenje više nije moguće. Rana dijagnostika omogućuju rano otkrivanje karcinoma kada se njegovim odstranjivanjem može omogućiti izlječenje od 80-90 posto.

Pročitajte i ovo

UNAPRIJEĐENA MJERA

Županija vratila rodiljne naknade, ali nisu više novčane. Bebe dobivaju opremu vrijednu 1800 kuna