Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Županija NEMA KOD NAS Podijeli

Bolnice u Karlovačkoj županiji neće obavljati program ranog otkrivanja raka pluća: Nemaju potreban LDCT uređaj

Rak pluća najsmrtonosnija je maligna bolest u svijetu

Aktivni pušači ili oni koji ne puše već 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje i imaju između 50 i 75 godina života bit će uključeni u Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća. Program uskoro započinje u cijeloj Hrvatskoj, ali taj pregled neće biti moguće obaviti u Karlovačkoj županiji.

Ovim programom naša zemlja će postati prva u Europskoj uniji koja će rani probir raka pluća provoditi u cijeloj državi. Cilj je u idućih pet do 10 godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto i time spasiti više od 500 života godišnje.

Bolesnici s rakom pluća nemaju simptome bolesti sve dok nije kasno

Iako je 16 LDCT uređaja, odnosno CT-a visoke rezolucije i niske razine zračenja, raspoređeno u zdravstvenim ustanovama diljem zemlje, takav uređaj nema Opća bolnica Karlovac. Zato najveća zdravstvena ustanova u Karlovačkoj županiji neće biti uključena u ovaj nacionalni program.

Uređaje imaju: KBC-i Zagreb, Sestre milosrdnice, Osijek, Rijeka i Split, kliničke bolnice Merkur i Dubrava, opće bolnice u Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Virovitici i Puli te Specijalna bolnica Krapinske Toplice

Rak pluća u Hrvatskoj se otkrije kod 3000 osoba godišnje, a glavni uzročnik je pušenje. Prije dvije godine od ove bolesti umrlo je 2789 ljudi. Bolesnici s karcinomom pluća nemaju simptome sve dok bolest ne uznapreduje, a tada liječenje više nije moguće. Rana dijagnostika omogućuju rano otkrivanje karcinoma kada se njegovim odstranjivanjem može omogućiti izlječenje od 80-90 posto.

Pročitajte i ovo

MOŽE ODGODA?

Belgijci koji su htjeli graditi dom u Tušmeru morat će doći na sljedeće gradsko vijeće i objasniti gdje je zapelo oko gradnje