Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život BOŽIĆ PRED VRATIMA Podijeli

Božićna pšenica na karlovačkoj tržnici od 5 do 25 kuna

Blagdanski ugođaj bez božićne pšenice nepotpun je

Užurbani Karlovčani koji su puni obaveza, ali i oni koji su zaboravili posijati pšenicu ili im njihova nije uspjela, mogu po svoj simbol plodnosti i novog života na karlovačku tržnicu.

Tamo je bogat izbor pšenice, a i cijene su pristupačne. Uglavnom je riječ o domaćem sjemenu s područja Karlovačke županije. No, našli su se tu i prodavači iz Dalmacije. Kod njih se može kupiti pšenica s očima, ušima, rukama i kravatom koja se ne čuva u teglici već u posebnom blagdanskom dekoru i piljevini. Cijena te pšenice je 25 kuna. A stigla je u Karlovac s juga Hrvatske, iz Ploča.

Inače, potrebno je desetak do dvadeset dana kako bi se uzgojila gusta, zelena pšenica. Domaći uzgajivači ističu kako ih ima raznih veličina, a mogu se nabaviti od 5 kuna u najmanjoj posudi, 7 kuna u srednjoj i deset u velikoj.

Iskusni prodavači koji već godinama prodaju kažu da Karlovčani uglavnom komentiraju da je sve skupo, ali prodaja raste. No, sve je veća ponuda, više je prodavača pa nema neke razlike u zaradi ove, prošle ili prije 5 godina.

 

Pročitajte i ovo

PREDIVAN DAN

S gotovo 21 stupnjem Karlovac i županija danas među najtoplijima u Hrvatskoj