Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Hrvatska KAMEN SMUTNJE Podijeli

Branitelji strahuju da će se kroz novi zakon “provući” i agresori, u ministarstvu ih uvjeravaju da nema bojazni za to

Hoće li zakonom dobiti prava agresori, pripadnici neprijateljskih postrojbi koji su pucali po Hrvatskoj, izvršitelji, suradnici?

Nakon dvije godine primjene mijenja se Zakon o hrvatskim braniteljima, ali donosi i potpuno novi Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Bojazni da će bilo kojim od ova dva zakona prava dobiti agresori nema, rekao je na sinoć održanoj tribini u Muzeju Domovinskog rata na Turnju ravnatelj uprave za pravne i stambene poslove u Ministarstvu hrvatskih branitelja Vladimir Bergman.

Ubrzava se postupak dobivanja RVI statusa, snižava dobna granica za mirovinu

-Nakon dvije godine primjene Zakona o hrvatskim braniteljima uočeni su neki nedostaci u samoj provedbi tog zakona. Primjerice, ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida koje je trajalo i do četiri godine. Čekalo se ratni put, čekalo se vještačenje, prethodna stručna procjena u bolnicama. Ta stručna procjena čekala se godinu dana, ratni put se čekao isto toliko, kao i vještačenje. Ovim izmjenama i dopunama zakona će se pokušati skratiti ti rokovi, pojasnio je Bergman.

Ubuduće, dodao je, ukida se stručna procjena, Odjel hrvatskih branitelja više neće biti u Zavodu za vještačenje nego  će biti utemeljena nova liječnička povjerenstva sastavljena od stručnjaka, liječnika, specijalista koje će imenovati ministar.

-Tu se nadamo da će biti ubrzan postupak ostvarivanja tog statusa.

Isto tako, smanjuje se dobna granica za odlazak u mirovinu i to tako da će se smanjiti za vrijeme provedeno u Domovinskom ratu.

Novi zakon o civilnim žrtvama konačno daje prava roditeljima

Za razliku od zakona o braniteljima, Zakon o civilnim žrtvama bit će potpuno nov i obuhvatit će samo Domovinski rat. Zamijenit će postojeći Zakon o zaštiti civilnih i vojnih invalida rata iz 1992. koji je mijenjan 12 puta.

-Dosadašnji zakon je regulirao prava civilnih žrtava iz Drugog svjetskog rata, partizane, domobrane i mirnodopske invalide pa je bila zbrka. Zakon je imao 12 izmjena, a sada donosimo novi kako bi se regulirala prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata. Išlo se na to prvenstveno kako bi se napokon omogućilo roditeljima poginule djece u Domovinskom ratu koji ta prava do sada nisu mogli ostvarivati ako su bili zaposleni ili umirovljeni, pojasnio je Bergman.

Još strože definira tko ne može biti civilna žrtva

Tribini su prisustvovali predstavnici braniteljskih udruga iz Karlovačke županije. Svi redom su izrazili bojazan da će se kroz taj zakon “provući” i oni koji su bili agresori. Bergman je takvu mogućnost odbacio.

Kako u postojećem zakonu, tako i u novom, ali još strožije to će biti gotovo nemoguće jer se preciznije definira tko ne može ostvariti status civilne žrtve rata.

-To su pripadnici paravojnih vojnih  postrojbi, pomagači, suradnici, izvršitelji, poticatelji i tako dalje. Svi ostali koji su stradali u Domovinskom ratu i za to imaju medicinsku dokumentaciju iz Republike Hrvatske, ne iz Krajine, moći će podnijeti zahtjev za ostvarivanje tog prava.

Stroge provjere zahtjeva

U registru je popis od 1200 osoba, potencijalnih civilnih žrtava iz Domovinskog rata. No, to ne znači da će svi ostvariti status. Svaki zahtjev pojedinačno, ističe Bergman, prolazit će upravni postupak i provjere prema već postojećim popisima SOA-e, MUP-a, MORH-a.

Iako je bio najavljen dolazak ministra Tome Medveda, njega na tribini ipak nije bilo jer je, kako je rečeno, u Zagrebu na sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga imao sastanak o ova dva zakona.

Pročitajte i ovo

FRANKOPANI DANAS

Frankopanski kašteli Primorsko goranske županije kao podstrek karlovačkom “Dodiru civilizacija”