Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Karlovac NEMA LABAVO Podijeli

Brodarčani osnovali udrugu: Barijere od 3,8 milijuna kuna daju poplavljenu cestu, ne žele bazen. Pogledajte VIDEO

Smatramo da građani moraju biti svjesni da je vrlo velika mogućnost da se način realizacije ovog projekta u Brodarcima, u budućnosti preslika i na druge dijelove grada

Mještani karlovačkog naselja Brodarci ne mire se s box barijerama i javno kažu – Hvala, ne! Umjesto karlovačke rivijere, dobili smo karlovačke barijere.

Njihov građanski otpor dobio je novu dimenziju osnivanjem Udruge Brodarci, a sada, tako osnaženi, planiraju u borbu za svoje naselje i to već u ponedjeljak, 21. studenoga od 18 sati za kada je u Gradu Karlovcu organiziran sastanak mještana Brodaraca, Velike Jelse i predstavnika Hrvatskih voda na temu obrane od poplave.

A da će Brodarčani imati što za reći i to u “bebu” na tom sastanku, dokazuje i to što na njega dolaze kao članovi novoosnovane udruge, a onda nude i kvalitetnija rješenja od ovih koja su sad na snazi.

Box barijere katastrofalno rješenje koje košta 3,8 milijuna kuna

Naime, upravo su zadnje, obilne kiše pokazale svu žalost u Brodarcima jer su postavljene box barijere zapriječile kišnim padalinama prirodno otjecanje, a ceste u mjestu poplavljene su od kiše, a ne od Kupe!

Tvrde da trenutno i katastrofalno rješenje barijera čija cijena doseže vrtoglavih 3,8 milijuna kuna dovelo je do situacije da im je ugrožena egzistencija, dobili su poplavljenu cestu kojom se ne može automobilima do kuća.

Imaju poplavljenu cestu: Zalažu se za mobilne barijere

– Ugroženo je prirodno bogatstvo našeg područja koje smo dužni očuvati za našu djecu i buduće generacije, kažu iz udruge. Čvrstog smo mišljenja da se zaštita od poplave treba raditi prema rješenju ministarstva zaštite okoliša, mobilnim umjesto fiksnim barijerama, dodaju.

Kao udruga spremni smo gradskoj vlasti i hrvatskim vodama, prezentirati kvalitetna, a funkcionalna rješenja mobilnih barijera kakve se koriste u razvijenim državama Europske unije, tvrde dalje.

Ne žele bazen od Brodaraca, zašto se zanemaruje kanal Kupa – Kupa?

-Ne želimo da se od Brodaraca radi bazen.Kao građani osjećamo se razočarano i izdano. Pitamo se zašto se sustavno zanemaruje kanal Kupa-Kupa koji je bio kvalitetna, a nikad do kraja realizirana ideja, ostavljena nam u nasljeđe otprije 50 godina, navode dalje.

Upravo u toj borbi osnivanjem udruge misle biti još ozbiljniji u svojim zahtjevima.

Razvlačenje projekta, revolt zbog nedostatka komunikacije s mještanima i osnovana udruga

Kao razloge osnivanja udruge navode više čimbenika:

-Potaknuti višegodišnjim “razvlačenjem“ projekta, koji je trebao biti na korist svima, a u službi zaštite od poplava, revoltirani nedostatkom komunikacije gradske vlasti i izvođača radova sa mještanima putem mjesnog odbora, početkom studenog osnovana je Udruga Brodarci.

Djelovat će na zaštiti okoliša i prirode, održivom razvoju, edukaciji i obrazovanju, ali i pratiti zelenu politiku EU-a. Planiraju djelovati na području cijelog Karlovca i pozivaju sve da se uključe u rad, ili kao članovi ili idejama i projektima.

Isto tako, iz Udruge Brodarci, pozivamo građane na dolazak u Veliku vijećnicu Grada Karlovca na sastanak s temom sustava obrane od poplave koji će se održati u ponedjeljak 21. studenog u 18 sati.
-Smatramo da građani moraju biti svjesni da je vrlo velika mogućnost da se način realizacije ovog projekta u Brodarcima, u budućnosti preslika i na druge dijelove grada. Ovakvim načinom obrane grada od poplave, u skoroj budućnosti umjesto turističke destinacije postat ćemo grad zidova i barijera, poručili su.

Pročitajte i ovo

DOBRODOŠAO

Dado nam je stigao nakon točno dva mjeseca: Još duhovitiji i vrckaviji, a uskoro opet u programu