Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Županija ŽUPANIJSKI SUD Podijeli

Broj predmeta na Županijskom sudu u Karlovcu opada, predmeti se rješavaju u samo 9 mjeseci

Najviše predmeta su drugostupanjski građanski, takvih spisa je 1276 u radu dok je na Kaznenom odjelu “tek” 348 predmeta

Europski dan pravosuđa obilježen je danas i u karlovačkoj Palači pravde. Svoja vrata posjetiteljima, uglavnom učenicima srednjih škola, otvorili su Županijski, Općinski i Prekršajni sud.

Upoznali su se sa načinom kako sud funkcionira, pojasnila je glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Jasna Radman.

– Posjetile su nas grupe učenika iz Ekonomsko – turističke škole i Gimnazije. Oni su vrlo zainteresirani u organizaciju pravosuđa, ustrojstvo suda, rad na sudu, vođenje rasprava, video linka i svih informatičkih prednosti koje imamo na sudu, dodala je.

A na Županijskom sudu radi se više nego prije. Broj spisa je u opadanju, a planira se rješavati i stare predmete.

– Ukupno je na današnji dan 1626 predmeta, a riješenih sa zaključno 25.10. u ovoj godini je 2869  predmeta. Recimo na isti dan prošle godine imali smo 200 spisa više 1867, a danas ih imamo 1626.

I trajanje postupaka sve je kraće. – Prema prosjeku najduže trajanje  na našem sudu riješenih predmeta ove godine je 4 godine i sedam mjeseci od dana osnivanja samog postupka, znači od podnošenja tužbe. A od dana od kad je osnovan spis na ovom sudu, kao drugostupanjskom sudu, tada je rješavanje unutar devet mjeseci.

Najzastupljeniji su drugostupanjski građanski predmeti, 1276 je spisa u radu. To su oni koji nakon žalbe na presudu Općinskog suda dođu Županijskom sudu na odlučivanje. Na karlovački sud tako stižu predmeti iz cijele Hrvatske.

– Možemo na Županijskom sudu u Karlovcu dobiti spis iz Općinskog suda u Dubrovniku, Splitu, Vukovaru… to funkcionira i na taj način se izjednačava sudska praksa, bolja je nepristranost i percepcija javnosti u nepristranost suda, naglasila je sutikinja Radman.

U kaznenom odjelu znatno je manje predmeta, tek 348. Većoj efikasnosti rada doprinijela je i ekipiranost Županijskoga suda. U kaznenom odjelu radi 6, a u građanskom odjelu troje sudaca te troje savjetnika. U stalnoj službi u Gospiću rade dvije sutkinje od kojih je jedna trenutno u Ministarstvu pravosuđa.

Novouređena zgrada karlovačke Palače pravde je i nanovo informatizirana, a novitete je program koji govor pretvara u tekst što bi dodatno trebalo ubrzati rad pravosuđa..

Pročitajte i ovo

OK

I danas svi negativni na koronu u Karlovačkoj županiji