Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Hrvatska I TAKO... Podijeli

Čak 4 noći s Lešća prošli tjedan puštan vodni val, u trenu dignuo Dobru u Stativama za 154 cm. Nadležni nisu imali najave

Prije mjesec dana najavljeno da će HEP obavještavati nadležne o dizanju vodostaja već od 10 cm naviše

Četiri večeri, od 21. do 24. rujna s Hidroelektrane Lešće u večernjim je satima puštan vodni val koji je na nekim lokacijama nizvodno dignuo vodostaj za nevjerojatnih 154 centimetara, no o ovom puštanju nije obaviješten nitko iz stožera Civilne zaštite i Centra 112 u Karlovcu.

Time se najava s novigradskog prosvjeda otprije 28 dana kako je “HEP dobio obvezu da svaku promjena režima rada koja će utjecati na 10 cm povećanje, (vodostaja, op.a), obavijesti stožer Civilne zaštite, službu 112 i javnost”, pokazala, alkarskim riječnikom, “u ništa”.

Centar 112: Nismo dobili nikakvu najavu, kad krenu kiše doći će do promjene režima rada

Podsjetimo, tada je županica Martina Furdek Hajdin pred brojnim mještanima, ali i kolegama iz lokalne politike izjavila upravo to. Slično je prije desetak dana u Saboru izjavio i ministar Ćorić koji je kazao kako su “dane upute da u koordinaciji s Karlovačkom županijom razrade sustav informiranja kad dolazi do ispuštanja vode”.

Tako je 24 dana nakon prosvjeda i spomenute izjave, elektrana puštena u rad zbog ispuštanja viška vode, digla vodostaj Dobre ponegdje za nevjerojatnih 154 cm, a  Centar 112 i Stožer CZ o tome nisu imali pojma.

Iz Centra 112 stiže tako potvrda da nisu dobili nikakve najave o promjeni režima rada.  “ŽC 112 u proteklom periodu nije zaprimio dojavu od strane HEP-a o promjeni režima rada HE Lešće. Također, dodatno je kontaktirana služba HEP-a te je rečeno da je u proteklom periodu režim rada HE sveden na noćni rad, odnosno da se radi u ljetnom režimu rada. Kada krenu kiše, odnosno porasti vodostaja doći će i do promjene režima rada, tako što će HE  dnevno raditi. Tada će se i sukladno dogovoru na održanom sastanku ići sa pravovremenim obavijestima”, stoji u odgovoru.

Još sporazum nije potpisan, a dotad i rast vodostaja za 154 cm nije za prijaviti

Slično kaže i direktor Lešća Milan Sabljak koji objašnjava da će i skorašnje kiše uzrokovati promjene režima rada. Uz to potvrđuje da je hidroelektrana do 21. rujna bila u stanju mirovanja, a na naš upit kako se može dogoditi da se ne posluša izjavu županice, a još k tome i jednog ministra pa se ne obavijesti nadležne čime ih se u javnosti dovodi u poziciju da ne govore istinu, odgovara da još nije potpisan protokol, ali čim bude on će biti obveza koja će se poštovati.

– Želimo suradnju sa svima, napominje Sabljak.

Iako je sezona kupanja na Dobri završila pa kupača nema što je vjerojatno elektrani najbitnije, to ne znači da na Dobri nema života i ljudi. Postoje ribiči koji pecaju i u ranim jutarnjim i večernjim satima, potom oni koji se danju voze čamcima i uživaju na rijeci bez obzira na godišnje doba, a sve njih bi nailazak vodnog vala mogao stajati života. No, očito to nije uzeto u obzir. Zbog još uvijek nepotpisanog sporazuma ili protokola, propuštena je “sitnica” izvješćivanja javnosti da stiže vodni val.

A da vodostaj nije porastao za 10 cm već ponegdje za 154 cm govori i podatak s mjerne stanice u Donjim Stativama. U stanju mirovanja kad HE ne radi, tamo je ovih dana vodostaj bio 38 cm. Kad je stigao jedan od četiri vodna vala, popeo se na ogromnih 192 cm, odnosno porastao je za 154 cm! Radi se o 22. rujnu u 2,15 sati.

Koliko je vodni val s Lešća bio snažan i donio velike količine vode zorno prikazuje i ovaj video snimljen na Banovčevom slapu na Dobri, u petak, 24. rujna u periodu od 21, 17 sati do 22, 31 sati.

Ponovimo, HE Lešće radila je tada s jednim agregatom, odnosno pola snage.

Kako ista pozicija izgleda danju pokazuje video snimljen 26. rujna poslijepodne na istom mjestu na kojem se, uspoređujući s gornjim, najbolje vidi koliko Dobra “podivlja” i koliko je prekrasna kad ju ne “obeščašćuje” vodni val.

Zanimljivo je i to da smo s direktorom centrale razgovarali u subotu, 25. rujna u jutarnjim satima. Te večeri, za razliku od prethodne četiri, nije bilo puštanja vodnog vala.

 

 

Pročitajte i ovo

FESTIVAL FOLKLORA

Folkloraši iz SAD-a, Brazila, Kolumbije i Mađarske dolaze u Karlovac od 3. do 9. srpnja