Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Karlovac OD KRASOPISA DO KLIKA Podijeli

Čak 44 tisuće podataka o rođenima,umrlima, vjenčanima od 1910. do 1945.godine upisuju karlovački matičari. Već odrađen lavovski dio posla

Trenutno na prijepis čeka više od 25 knjiga iz karlovačkih, ozaljskih, dugoreških i ostalih župa

Barem pedeset podataka odnosno upisa iz starih crkvenih knjiga dnevno prepišu, provjere te verificiraju karlovački matičari kako bi ove stare knjige pune podataka o rođenjima, vjenčanima te smrtima vratili Hrvatskoj biskupskoj konferenciji odnosno župama, a matice rođenih, umrlih i vjenčanih “napunili” podacima otprije 1945.godine.

Težak je to i zahtjevan rad koji traži preciznost i detaljnost, a dosad su već prepisani podaci ih 66 crkvenih knjiga iz nadležnosti matičnih ureda u Ogulinu, Slunju i Dugoj Resi.

Ove knjige vraćene su župama prije nepunih godinu dana, ali lavovskom poslu tu još nije kraj.Trenutno su na “prepisivanju” crkvene knjige župe Majke Božje Snježne Kamensko, Hrnetić, Sveti Josip Šišljavić, Majke Božje Snježne Dubovac, Presveto Trojstvo, Sveti Ivan Krstitelj Rečica, Sveti Antun Padovanski Vukmanić, potom knjige iz Ozlja, Vivodine, Malog Erjavca, Župa Svetice, Župa Kamanje, Ribnik, Lešće, Ladvenjak, Novigrad na Dobri, Netretić, Prilišće, Završje, Sveti Petar Duga Resa, Barilović Leskovac, Cvitović, Lađevac..

Nekad krasopis, danas klik

-Upisuju se tako matice rođenih sve do 1910.godine, matica vjenčanih do 1930. te umrlih do 1945. godine, objasnila je pročelnica Upravnog odjela za opću upravu Ines Pavlačić.

Riječ je o krasopisom pisanim podacima, a sve ovo zahtjeva dodatni angažman matičara uz njihov svakodnevni posao. Stoga je nužna posebna organizacija rada, a kad se zna da je broj matičara u Karlovcu prepolovljen, onda se drugim očima gleda na količinu posla kojeg u ovom prepisivanju sad već povijesnih podataka moraju obaviti.

Broj matičara prepolovljen, ali efikasnost nije pala

-Unatoč prepolovljenom broju matičara, učinkovitost nije pala što je dobra vijest, nastavlja Pavlačić i otkriva da jedna knjiga ima između 300 i 500 upisa koje treba verificirati. U prijevodu, karlovački matičari već su dosad prepisali 33 tisuće podataka, a pred njima je još barem 11 tisuća novih.Ono što je zanimljivo jest da primjerice ima jako puno onih rođenih prije 1945. godine čije je rođenje zapisano u crkvenim knjigama, a vjenčanje već u maticama nove države. U takvim slučajevima treba obaviti dvostruki posao, upis u maticu rođenih te bilješku o sklapanju braka u matici rođenih.

Unos podataka iz crkvenih knjiga iznimno je važan, a Pavlačić navodi kako ih vrlo često posjećuju ili podatke traže naši iseljenici u potrazi za korijenima i obiteljskim stablom.

Pročitajte i ovo

ĆU-ĆU

Vlak od Bubnjaraca do Karlovca i Duge Rese od sutra ponovo vozi