Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  7C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Županija ZAŠTITA GRANICA Podijeli

Čeka li nas novi migrantski val nakon odluke Turske o nezaustavljanju izbjeglih iz Sirije?

Mediji spominju barem milijun izbjeglih Sirijaca kojima Turci izgleda neće priječiti da kopnom ili morem dođu do Europe

Turska je odlučila da više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik Reutersu.

Dužnosnik je to rekao očekujući masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idliba gdje se nalazi milijun raseljenih ljudi. Turska policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani, rekao je dužnosnik.Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata.

Mogući egzodus novih milijun izbjeglih iz Sirije vjerojatno će se odraziti i na nas jer je Hrvatska na migrantskoj ruti odnosno na putu do zemalja zapadne Europe. Duga i porozna granica s Bosnom i Hercegovinom očito je da će opet biti na udaru ilegalnih prelazaka, a onda i područje Karlovačke županije koje se s migrantskim putevima susrelo po prvi puta prije više od dvije godine. Otada tisuće migranata koriste našu rutu za najkraći prijelaz do Slovenije, a onda i dalje. Mnogi od njih skončali su život u ovdašnjim rijekama, neki su i nestali i rodbina još za njima traga, jedan dio ih je pokopan u Hrvatskoj o čemu smo pisali lani u studenom, dok su neke i ekshumirali i vratili u njihove domovine. Uz Bosance i Hrvate, problema će sigurno imati i Slovenci koji za razliku od naših revno izvješćuju javnost  o svojim aktivnostima po pitanju zaštite granice.

Ne treba previše podsjećati da je u mnoge vikendice i kuće koje su se u ovih više od dvije godine našle na migrantskoj ruti, odnosno u kojima su migranti noćili, provaljeno te su uništene, neke su čak i izgorjele. Bliski susreti s migrantima išli su čak tako daleko da su ulazili u dvorišta i obiteljske kuće.

Pročitajte i ovo

AKO NEKOME ZATREBA

Vikend dežurstva ambulanti dentalne i obiteljske medicine u svim domovima zdravlja