Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Život SEZONA GRIPE Podijeli

Cijepimo se 20 godina, nema gripe ni nus pojava

Cijepljenje protiv gripe može spasiti život. Posebno starijima i kronično bolesnima

Iako broj cijepljenih protiv gripe u Karlovačkoj županiji ponovo raste on je i dalje upola manji nego li je bio 2008. godine.
Tada je cjepivo primilo više od 17 tisuća ljudi. Lani tek nešto više od osam tisuća.

– Negdje od 2009. bilježimo pad do prije dvije godine i to drastičan. Prepolovio se broj cijepljenih na području županije. Unazad dvije godine već polagano raste i ovdje kod nas su se počeli vraćati oni koji su se zbog bilo kakvih razloga prestali cijepiti. Oni koji se cijepe u Zavodu su uglavnom isti ljudi i kažu da nisu imali gripu niti posljedice od cijepljena. Dolaze ponovno svake godine, rekla je za Radio Mrežnicu dr. Renata Hlaj iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na početku ovogodišnje sezone cijepljenja.

Niti gripu, niti nus pojave od cjepiva nema ni bračni par koji se od gripe štiti već više od 20 godina.

– Godinama se cijepimo. Stari smo, njemu je 85 meni 70 godina, kronični bolesnici i trebamo se čuvati. Dođemo odmah prvi dan, čim se javi. Manja je gužva. Nus pojave nikada nismo imali, da jesmo ne bi dolazili, kažu.

Prvi puta cjepivo je danas primila i 69-godišnja Karlovčanka. Nakon što je, kako kaže, prije dvije godine preboljela dvije gripe, više ne želi riskirati.
– Mislim da je to bolje, neka prevencija jer ako ne daj bože da i dobijem neku gripu vjerujem da će to biti neki blaži oblik.

Od cijepljenja do imuniteta trebaju proći dva tjedna

U Zavodu se procijepi između 450 i 500 osoba tj. oko pet posto ukupnog broja. U prvom tjednu interes je veći, a onda jenjava. No, važno je znati da nakon cijepljenja trebaju proći dva tjedna da se stvori imunitet pa onima kojima se cijepljenje preporuča – stariji od 65, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici nije preporučljivo čekati.

Osim u Zavodu za javno zdravstvo, cijepljenje se provodi od danas i u ambulantama obiteljskih liječnika.

Pročitajte i ovo

STVARAJU

Mladi karlovački filmaši u Gunji i Njemačkoj