Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Život DISTRIBUCIJA CJEPIVA U TIJEKU Podijeli

Cijepljenje protiv gripe počinje u ponedjeljak, 19.10.. Prioritet osobe s povećanim rizikom od komplikacija

Za Hrvatsku je naručeno je 460.000 doza cjepiva protiv gripe, a stigao je prvi dio od 220.000 doza

Cijepljenje protiv gripe u Republici Hrvatskoj počinje u ponedjeljak, 19. listopada, a cjepivo je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija.

Da bi to bilo moguće od ponedjeljka distribucija prvog dijela cjepiva već je počela.  Ove je godine nabavljeno 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Naručeno je četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe su sljedeći cjepni sojevi: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2), B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata)

Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine, a cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirat će se u tri dijela.

Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

Cijepljenja neće biti u zavodima za javno zdravstvo

-Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Također oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu, napominju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zavodi za javno zdravstvo zbog posla oko COVIDA neće provoditi cijepljenje na gripu

Naglašavaju da se nije kasno cijepiti protiv gripe niti u studenom niti u prosincu i da nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Svi koji se žele cijepiti protiv gripe trebaju se javiti jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima. Cijepljenje je besplatno za:  osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike, štićenike domova za starije i kronični bolesnici u institucijama bez obzira na dob. Besplatno je i za zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije…

Cijepljenje u Karlovčakoj županiji počinje 20. listopada

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, ali žele se cijepiti moći će kod svoga liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.

-Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to molimo da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija, napominju iz HZJZ-a.

Foto: Ilustracija/Arhiva RM

Pročitajte i ovo

VINOGRADARSTVO

Zlatna žutica vinove loze