Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Život BIT ĆE ZA SVE KOJI ŽELE Podijeli

Cijepljenje protiv korone za širu populaciju od sutra i u Karlovačkoj županiji

Uz 450 doza AstraZeneca već ovaj tjedan, idući tjedan stiže i 1900 doza Moderne, Pfizera i AstraZeneca

U Karlovačkoj županiji od sutra počinje distribucija AstraZeneca cjepiva protiv koronavirusa za cijepljenje građana koji to žele. Stigao je tek manji dio doza, a onaj veći dolazi već idući tjedan.

Za cijepljenje zainteresirano 9.000 građana

Cjepivo će sutra biti distribuirano prema ordinacijama obiteljske medicine koji već sada na svojim popisima imaju ukupno oko 9.000 građana zainteresiranih za cijepljenje, potvrdio nam je to ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branko Zoretić.

U Karlovačkoj županiji do sad je prijavljena tek jedna nuspojava nakon cjepiva

-U ovom tjednu smo preuzeli cjepivo proizvođača: Pfizer, Moderne i AstraZeneca. Pri tom je 550 cjepiva Pfizer  utrošeno za drugu dozu onima koji su primili prvu dozu. Dio od 300 doza Moderne i 500 doza Astra Zeneca utrošen je za prve doze u sustavu socijale i zdravstva, a ostatak od 450 doza AstraZeneca od sutra, petka 12. veljače, preuzimaju liječnici opće prakse za cijepljenje šire populacije.

Do sad dvije doze u Karlovačkoj županiji primilo oko 1000 stanovnika

Do sad je s obje doze cjepiva u Karlovačkoj županiji procijepljeno više od tisuću ljudi i to uglavnom djelatnika u zdravstvu i socijalnoj skrbi te ugrožene skupine stanovnika. Od idućeg tjedna cjepivo će biti dostupno i svima ostalima i to sva tri koja su trenutno kod nas na tržištu.

-U sljedećem tjednu stiže nam još  1900 doza cjepiva od toga 500 doza Pfizera, 500 doza AstraZeneca i 900 doza Moderne. Praktički će se osoba moći odlučiti, ako će njen doktor primarne prakse imati na izboru sve tri vrste, s kojim se cjepivom želi cijepiti.

Bilo koje od tri cjepiva 100 % štite od smrtnosti i težeg oboljenja

Sva cjepiva, naglašava Zoretić, štite jednako bez obzira tko ih je proizveo.

-Pfizer i Moderna su bazirani na RNA tehnologiji, a AstraZeneca je vektorsko cjepivo i to su razlike, ali ono što je najbitnije je da svako to cjepivo 100 % štiti od smrtnosti i težeg oboljenja, naglašava Zoretić.

U slučaju potrebe za masovnim cijepljenje, odnosno ako će pritisak na primarnu medicinu biti velik, Zavod za javno zdravstvo ima već organizirana tri punkta – u Karlovcu dvorane kod Ekonomske škole i škole Dubovac te u Ogulinu u dvorani Gimnazije. Uz to spremni su i mobilni timovi.

Da bi procijepljivanje dalo rezultate portebno je cijepiti oko 70 posto stanovništva starijeg od 18 godina. U slučaju Karlovačke županije, smatra Zoretić, dovoljno bi bilo cjepivom zaštiti 40 tisuća stanovnika.

Pročitajte i ovo

VAŠA VIJEST

Lokalna cesta do odmorišta u Vukovoj Gorici zarasla do iznemoglosti: Iz šume se “probijaju” znakovi