Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Karlovac SUDBINA VOJARNE Podijeli

Cilj je da Gradu Karlovcu država donira vojarnu Luščić

Za sada u prostoru bivše vojarne Luščić djeluje nekoliko udruga

Prema riječima gradonačelnika Damira Mandića, za sada je sigurno da Grad Karlovac neće ulagati u taj prostor. No, ono što je cilj jest uvjeriti državu da donira Karlovcu bivšu vojarnu Luščić, čulo se na tribini Planiranje i skvotiranje-sudbina vojarne Luščić.

Prema prostornom planu jedino u tom prostoru nije dozvoljena proizvodnja, naglasio je arhitekt Luka Krmpotić analiziravši urbanističku povijest tog prostora. Sve drugo bi se u tom prostoru moglo organizirati.

Za sada je otvorena rasprava za javnost kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

U prostoru bivše vojarne Luščić najvrednije je zelenilo

Ono što je jedino sigurno jest da je u tom prostoru najvrednije zelenilo. Zaključak je to botaničara Antuna Alegra. Postoje tamo dva hrasta lužnjaka uz cestu koji su ostaci šume po kojoj je Luščić i dobio ime. U kompleksu postoji još vrlo vrijednih stabala koje prema stručnom mišljenju Alegra treba očuvati. Upozorio je da se ne dogodi situacija kao s Hotelom Korana. Objasnivši da kada je tamo uklonjen močvarni čempres, umjesto njega je na toj lokaciji izniklo nešto što je nazvao “HDZ-ovom postmodernom”.

Školu, čini se, neće graditi

Vladimir Petrović je pak iznio nekoliko svjetskih, ali i hrva tskih primjera kako bi se funkcionalno i u skladu s urbanističkim planom mogao uspješno upotrijebiti ovaj ogromni kompleks.

Neki su predlagali da se u tom prostoru izgradi škola. No, s obzirom na lošu demografsku sliku, čini se da taj scenariji neće biti moguć. Neke organizacije civilnog društva već su uselile u taj prostor. Uglavnom se radi o sportskim udrugama. To je Karlovačka sportska zajednica s njima regulirala posebni sporazumom. Udruge će samo privremenno koristiti prostor bivše vojarne Luščić. S vremenom će se raspisati natječaj koji će regulirati koje udruge će udruge djelovati u tom prostoru.

Pročitajte i ovo

BORLIN

I ViK na Noći muzeja: Priča o stoljetnoj vodi uživo na vodocrpilištu Borlin