Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Županija FIGHT & WIN Podijeli

COVID – 19 nije jedina bolest koja nas tišti: Odazivajte se preventivnim pregledima bez straha

Europarlamentarka Sunčana Glavak danas u Karlovcu na konferenciji “Fight & Win” okupila liječnike, udruge i politiku na raspravi o onkološkim bolestima u doba pandemije

Problem onkoloških bolesnika u vrijeme pandemije visoko je na listi prioriteta Europske unije. O tome se raspravlja u Europskom parlametnu gdje je i donesen niz mjera.

Rekla je na današnjoj “Fight&Win” konferenciji u Karlovcu organizatorica, europska parlamentarka Sunčana Glavak.

Razina skrbi nije ujednačena u svim zemljama

-Zajednički izazov je omogućiti svim onkološkim pacijentima, ali ne samo njima već i svima u Europskoj uniji, da imaju jednaku dostupnost lijekova, da razina zdravstvene skrbi koja sada nije ujednačena, bude što bliža bez obzira o kojoj članici Europske unije govorimo, naglasila je Glavak.

Za unaprjeđenje zdravstvenih sustava na raspolaganju je 5,1 milijardu eura i to je samo dio financijskih mogućnosti, kaže Glavak. A upravo na ovoj konferenciji, koja se održava diljem zemlje, želi se pronaći najbolja rješenja.

Ovaj lockdown nekim je ljudima izlika da ne odu liječniku

Najveći problem u Hrvatskoj nemaju već oboljeli od zloćudne bolesti nego oni koji sumnjaju da je imaju. Bojim se da ćemo u budućnosti zbog ove situacije pronalaziti sve sviše tumora u uznapredovalim stadijima, kaže predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera.

-Na primjer ako je žena napipala neku kvržicu ili otkrila bilo kakvu promjenu tu u sustavu sve puno duže traje. Ono čega se najviše bojim, a što su pokazala i neka svjetska iskustva i studije koje su rađene vani, je da je, zbog toga što je maligna bolest i dalje jako stigmantizirana, ovaj lockdown nekim ljudima dobra izlika da ne odu liječniku. To je jako opasno jer je iznimno važno da se rak otkrije što prije, na vrijeme, kako bi se on mogao izliječiti na vrijeme.

Osim toga, naglašava, oboljeli od karcinoma u Hrvatskokj i dalje dobivaju otkaze što nije praksa u ostalim zemljama.

Odaziv na nacionalne programe prevencije u pandemiji pao 10 %

Zbog toga je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. Damir Eljuga poručio – nije samo COVID 19 bolest koja nas sada tišti.

-Jedno 10 posto se primjerice manje žena odazvalo u sklopu nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a to je na mamografske preglede. Zato je moja poruka: Žene kada dobijete onu kupovnicu, nemojte zbog strana ne otići na mamografski pregled nego otiđite na taj pregled.

Prije pandemije odaziv na nacionalne programe prevencije karcinoma bio je na 60 %, ovaj pad preventivnih pregleda brine, a cilj je doseći 80 %, naglasio je Eljuga.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

ŽIDOVI U KARLOVCU

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta: Jedan je to od najvećih zločina u povijesti čovječanstva