Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Život NAĐITE SEBI RAVNOG Podijeli

Crni baloni za ubijene žene. U Karlovcu je nasilja manje, ali je brutalnije

U zadnjih sedam godina u Hrvatskoj je ubijeno 100 žena

Već tradicionalno, puštanjem crnih balona kao sjećanje na sve žene koje su ubili muževi, ali i na događaj iz 1999. kada su u sudnici zagrebačkog suda, tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, u Karlovcu je danas obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Zadnjih sedam godina u Hrvatskoj je ubijeno 100 žena. Iako se u Karlovcu ne bilježi povećanje broja slučajeva obiteljskog nasilja, predsjednica Ženske grupe Korak Karlovac Mirjana Duduković ipak upozorava:

– Ta nasilja su u zadnjih par godina brutalnija i strašnija i žene jednostavno nemaju snage boriti se protiv toga zato što je sustav u Hrvatskoj spor i žena jednostavno ne može dočekati svoju sigurnost.

Žene i nakon što se odvaže napustiti svog zlostavljača državne institucije često nastavljaju ugrožavati svojim postupanjima.

-Institucije kao što je sud ili centar za socijalnu skrb ili bilo tko, kada ispostavlja zapisnik ili neko rješenje koje dođe u ruke i nasilniku, u tim spisima navodi da je žena smještena u tajnom skloništu te i te udruge, to je nedopustivo, ističe Duduković.

Sedam hrvatskih skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja traže da ih država počne sustavno financirati te da se primjeni Istanbulska konvencija.

– Tom primjenom će žrtva imati veću zaštitu i bolju sigurnost, a nasilnik će biti puno drugačije kažnjen, ne kao sad samo novčano.

Prvi puta karlovačkom obilježavanju dana borbe protiv nasilja nad ženama pridružili su se i srednjoškolci i to mladići iz ŠMRC-a. Prema riječima Anite Gračan iz PU karlovačke, to je nastavak dugogodišnjih preventivnih aktivnosti koje provodi policija među mladima. Zadatak im je bio na siluetu žene žrtve nasilja napisati poruke nasilnicima.

–  S porukama “Stop nasilju”, “Nasilje nije cool”, “Namjerite se na jače od sebe” i druge poruke njihovog rarzmišljanja, rekla je Gračan.

– Ako oni puštaju balone u spomen na žene koje su ubijene želim vjerovati da tog nasilja kasnije neće biti i da neće biti ovih balona više, a to nam je cilj – stvoriti generaciju koja neće biti tako nasilna, zaključila je Duduković.

Svijest građana te onih koji rade na prevenciji ili kažnjavanja o problemu obiteljskog nasilja treba biti svih 365 dana u godini, a ne samo kada se dogode tragedije, upozorila je dožupanica Martina Furdek Hajdin.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić pak kaže kako je, iako je svuda oko nas, svaki oblik nasilja neprihvatljiv što treba stalno osvješćivati. Najavio je kako Grad sa Ženska grupa Korak radi na iznalaženju nove lokacije za sklonište. Grupa Korak Karlovac čini više gradom, zato što skrbe o ženama koje se nađu u nevolji i njihovoj djeci, naglasio je Mandić.

– S grupom Korak idemo u jedan projekt vezan za osiguravanje još kvalitetnijih uvjeta smještaja za sve žene žrtve nasilja. Mislim da ćemo u sljedećih mjesec dana imati konkretne korake. Što se tiče nasilja, tu moramo biti iskreni svi jedni prema drugima – nasilje kao način rješavanja problema nikad  nije rješenje i ono što što svi moramo u obiteljima učiti je da se konflikti, sukobi i nerazumijevanje mogu rješiti bez nasilja. Mislim da društvu, roditeljima i obiteljima danas ne ide u prilog  činjenica da je naše društvo poprilično kontaminirano svim oblicima nasilja i danas nije lako, u tom kontekstu, biti roditelj, napomenuo je Mandić.

Pročitajte i ovo

OLIMPIJADA

“Vučko” odsad u Sarajevskoj u Karlovcu