Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život ZDRAVLJE Podijeli

Čuvajte se od pothlađivanja, smrzavanja i srčanog udara

Zima je lijepa, ali zna biti i opasna po zdravlje

Niske temperature i snijeg zahtjevaju i posebnu brigu o zdravlju čovjeka. Ozebline, promrzline, smrzotine, pothlađenost, lomovi pa čak i srčani udari samo su neki od zdravstvenih problema s kojima je moguće suočiti se tijekom zime.

Posebno zdravsteno ugrožena skupina su starije osobe. Preporučuje se da ne izlaze ako baš ne moraju, a namirnice najbolje je da im donesu mlađi ukućani ili oni koji brinu o njima. No, ako ipak moraju izaći, liječnica obiteljske medicine, Snježana Vučić Peris savjetuje

-Neka to bude u najbližu trgovinu. Neka se toplo i prikladno obuku. Najbolje je slojevito. Cipele moraju biti tople koje ne propuštaju vlagu. Neka ne budu gumene da se ne kližu, odnosno da se ne bi palo.  Neophodne su i rukavice i kape. Nije preporučljivo dugo se vani zadržavati. U slučaju promrzavanja piju se topli napitci i dobro je što brže se vratiti u zagrijanu prostoriju.

Tijekom dana važno je piti dovoljno tople tekućine.

Mnogi koji čiste snijeg trebali bi imati na umu kako zbog niskih temperatura dolazi do pothlađivanja, pogotovo ekstremiteta ruku. Nikako ne treba pretjerivati u tjelesnoj aktivnosti jer brojni su zabilježeni slučajevi srčanog udara nakon pretjeranog forsiranja čišćenja snijega

-Riječ je intenzivnoj aktivnosti i moguće je da to izazove srčani udar. Starije osobe zato neka ipak ne čiste snijeg, a mlađe neka čiste primjereo svojim tjelesnim mogućnostima, poručuje doktorica Vučić Peris.

Pročitajte i ovo

NE RADE IM FIKSNI TELEFONI

Ako vam treba hitna pomoć zovite 091/58 80 219