Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Život SPAS ZA ORLOVE Podijeli

Dabrovi ruše “čeke” orla štekavca u dolini Kupe: Odsad mreže protiv oštrih zubiju

Sve su postavili članovi Ronilačkog kluba Žabac i tim Žitne lađe

Mužjak i ženka orla štekavca koji žive u dolini Kupe od sad će imati “čeke” zaštićene mrežom, a sve zbog dabrova koji ih nemilosrdno ruše.

Naime, nekoliko jedinki i to zaštićenih, orla štekavca obitava u dolini rijeke Kupe na području Karlovca, no što zbog urbanizacije, a što zbog dabrova, njihova su staništa sve ugroženija.

Ovi grabežljivci čiji je raspon krila i do 1,8 metara koriste visoka stabla topola kao svoje čeke. Tu i počinje problem i to s dabrovima.
Naime, stanište orla štekavca neprestano se smanjuje, a dolaskom dabrova i njegovim “glodanjem” stabala uz obalu rijeke, ove čeke dolaze pod znak pitanja, odnosno ruše se.

Zato su topole ograđene mrežom od dabrovih oštrih zubiju, a sve je realizirano na inicijativu Žitne lađe i Ronilačkog kluba Žabac.
Simbolika je i više nego jasna, Žitna lađa plovi Kupom, dolina rijeke stanište je orla štekavca, a ujedno i “kuhinja” jer se tu hrane uglavnom ribom i glodavcima, pa ništa prirodnije nego zaštititi bjelorepog orla od daljnjeg gubitka svog prostora.
Nije to jedini slučaj gdje dabrovi “osvajaju” teritorij, no na ovom prostoru žive mužjak i ženka orla i posljednje su jedinke zamijećene najbliže Karlovcu pa doista treba učiniti sve da tu i ostanu.

Pročitajte i ovo

SUPER

Orlovačke dječje igre okupile brojne mališane