Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Život PRIJATELJI NA DJELU Podijeli

Dalibor (38) iz Gline je samohrani otac i ostao je bez kuće. Dobri ljudi pomažu, uskoro će biti i krov nad glavom

Obolio je od karcinoma, živi s 12-godišnjom kćeri, a cijelu akciju pokrenuo je njegov prijatelj Domagoj Kirin

Prijatelji i rodbina su mi sve, kaže nam jutros u Glini 38-godišnji Dalibor Vignjević za kojeg su upravo njegovi sugrađani pokrenuli humanitarnu akciju. 

Dado, kako ga svi zovu, s 30 je godina obolio od karcinoma jezika. Ovaj samohrani otac je ostao radno nesposoban i bez stalnih primanja, a od prošlog utorka nema više ni trošne kućice u kojoj je živio sa svojom 12-godišnjom kćeri  Lili.

-Kći je bila sama u kući dok sam ja bio u dućanu. Trčao sam doma, izvlačio je, uzeli smo samo dokumente. Poslije sam se vratio po njene stvari za školu, govori nam Dado.

Mobilnu kućicu nije dobio jer mu, kaže, ne treba. Uskočio je prijatelj.

-Imam sve što mi treba u kući koju mi je prijatelj dao na korištenje. Tako da mi kućica sada ne treba jer imam gdje biti i bolje je da ju dobije netko tko nema gdje biti, kaže skromni Dado.

Prijatelj koji mu je ustupio kuću je Domagoj Kirin. U Hrvatskoj je bio na odmoru, a dva dana prije prvog potresa se vratio u Švicarsku. Što se ovdje događa nije mogao mirno gledati. -Ranjen mi je narod, moraš doći, kaže.

Akcija za Dadu otišla neočekivano daleko

Njegova kuća u Jukincu nije jako oštećena u potresu pa ju je ustupio Dadi. Pokrenuo je akciju za Dadu i jučer se na kratko vratio u Glinu.

-Ta akcija je nekako spontano došla. Samo je bio plan, jer sam čuo da mu je kuća srušena, da se nešto napravi da mu se to sanira. Nisam znao da će ići te naljepnice i da će kuća biti za rušenje. Rekoh, idemo nešto probati, par njegovih slika, napisati njegov “životopis” i da se nešto skupi. Na kraju je to otišlo neočekivani daleko.

Naime, akciji su se pridružili i poznati i nepoznati ljudi. Među njima je i eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić koji se ponudio Dadi izgraditi montažnu, drvenu kućicu. Jedino što je trebalo bilo je osigurati zemljište na kojem bi se gradila.

Zemljište je pronađeno ekspresno. Kupljeno je donacijama i Dado je sada vlasnik 500 kvadrata na kojima bi kroz pet tjedana trebala niknuti njegova nova kuća.

Akcija za Dadu traje i dalje jer nema primanja.

On u Glini planira ostati barem dok njegova Lili ne završi osnovnu školu. Za dalje ne razmišlja. Na pitanje kako vidi budućnost u Glini i što joj nedostaje da bude gradić kakav je bio prije rada, i Dalibor i Domagoj uglas odgovaraju: – Ljudi, Glinjani, ali Glinjana nema.

Pročitajte i ovo

JEDINSTVO CRKVE

Protestanti u Karlovcu domaćini ekumenskog susreta