Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Županija SLAVLJE Podijeli

Dan je Općine Cetingrad

Cetingrad je jedna od povijesnih kolijevki Hrvata

Općina Cetingrad danas proslavlja svoj dan jer je upravo 7. kolovoza 1995. Cetingrad u Oluji oslobođen četverogodišnje okupacije.

Svečani program započet će već u 11 sati svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nakon koje će točno u podne na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima biti položeni vijenci.

Svečana sjednica Općinskog vijeća u Hrvatskom domu počinje u 13:15 sati.

Cetingrad je mjesto u središnjem djelu Hrvatske uz granicu s BiH i s ni tri tisuće stanovnika. Njegova odnosno povijest srednjovjekovne tvrđave Cetin uz koju se Cetingrad smjestio, seže daleko u prošlost, u vrijeme Rimskog Carstva. U Cetinu je hrvatsko plemstvo 1. siječnja 1527. izabralo habsburškog nadvojvodu Ferdinanda I. Habsburškog za svojega kralja. Cetingradska povelja, koju su tom prilikom potpisali hrvatski velikaši, a primili Ferdinandovi predstavnici, jedan je od najvažnijih dokumenata hrvatske državotvornosti i pohranjena je u Austrijskom državnom arhivu u Beču.

Domovinski rat Cetingradu je donio razaranje, a stanovnicima izbjeglištvo sve do današnjega dana 1995. kada je oslobođen nakon čega se većina ljudi vratila u svoje domove. Mjesto je danas potpuno obnovljen i njime već više od godinu dana upravlja žena, načelnica Marina Kalić. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, a s ponosom ističu da imaju svog ministra, Tomu Medveda – ministra branitelja u vladi Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo

NEDJELJA

Pet pozitivnih u županiji