Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Život NE, PLASTICI Podijeli

Dan je planeta Zemlje. Aquatika u kampanji protiv plastike izbacuje vodu u bocama

Kad dođete u karlovačku Aquatiku pit ćete isključivo vodu iz vodovoda

Zaštitimo vrste – moto je današnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje. Tim povodom karlovačka Aquatika više ne nudi vodu u boci.

– Dar prirode našoj planeti milijuni su vrsta koje poznajemo i volimo, a mnoge još nismo niti otkrili. Nažalost, ljudska vrsta nepovratno je poremetila prirodnu ravnotežu, a rezultat toga je najveće izumiranje vrsta još od kad smo izgubili dinosaure prije 60 milijuna godina. Međutim, za razliku od sudbine dinosaura, brzo izumiranje vrsta u našem svijetu sada rezultat je ljudske aktivnosti, kažu u Slatkovodnom akvariju.

Veliko zagađenje plastikom razlog je i gubitka ribljih vrsta zbog čega su u Aquatici, nakon izbacivanja plastičnih vrećica, celofanskih omota u suvenirnici, plastičnih slamki i pribora za jelo , te plastičnih čaša, odlučili iz ponude potpuno izbaciti vodu u bocama.

– Našim posjetiteljima nuditi ćemo isključivo karlovačku vodu iz vodovoda, uz priču o tome da je voda na karlovačkom području izvrsne kakvoće, naglašavaju u Aquatici.

Ovim potezom žele potaknuti i ostale javne ustanove, tvrtke, ugostiteljske objekte i domaćinstva da i sami smanje uporabu jednokratne plastike, a naročito kupovanje i posluživanje vode u plastičnim bocama.

– Ovaj projekt razvijamo u suradnji s karlovačkom komunalnom tvrtkom Vodovod i kanalizacija i to tako da ćemo karlovačkim ugostiteljskim objektima pokloniti bokal za vodu i zamoliti ih da se i oni uključe.

Istraživanje pokazalo: Najčešći krivac onečišćenja rijeka i jezera su plastične boce i čepovi

Izvještajem „Plastic rivers“ (Plastične rijeke – smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu), objavljenim prošlog tjedna, istraživači organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK analizirali su podatke devet različitih studija riječnih i jezerskih voda u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi te rangirali najčešće pronađene vrste otpada.

Unatoč uvriježenom mišljenju izvještaj otkriva kako plastične vrećice ipak nisu najčešći krivac onečišćenja europskih rijeka i jezera, već su njihov najveći neprijatelji plastične boce i čepovi.

Slijede pakiranja i omoti – vrećice od metalizirane plastike i omoti slatkiša, zatim opušci cigareta, plastični spremnici ili posude za hranu od polistirena, štapići za uši izrađeni od plastike, čaše za jednokratnu upotrebu od plastike ili polistirena, sanitarni proizvodi (pelene, higijenski ulošci, tamponi i vlažne maramice), pakiranja cigareta, plastične slamke, štapići, mješalice i pribor za jelo te na kraju plastične vrećice.

Čak 80 % plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima zapravo dolazi iz rijeka.

Pročitajte i ovo

VELIKA POBOŽNOST

Jacques Houdek svjedočio vjeru u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu: Puštam Bogu da me vodi