Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  27C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Život SRETAN! Podijeli

Dan je pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja

Na današnji dan oslobođen Knin centar tzv. SAO Krajine i pobunjenih Srba te četnika

Hrvatska danas slavi Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja.
Na današnji dan prije 23 godine oslobođen je Knin, a dan prije započela je vojno redarstvena akcija Oluja, najsjajnija akcija Hrvatske vojske kojom smo oslobodili teritorij tzv. Krajine kojeg su pobunjeni Srbi i četnici držali okupiranim više od 4 godine.

Iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara krenule su hrvatske snage osloboditi svoju zemlju, a udarna snaga bile su gardijske brigade pomognute specijalnim jedinicama MUP-a i Gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjer napada išao je na Knin, a oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.
Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije koja je kasnije tzv. mirnom reintegracijom vraćena Hrvatskoj.
U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.
Dizanje zastave na kninskoj tvrđavi najsvečaniji je trenutak obilježavanja ovog dana, u spomen na dan kad je 1995. godine u 9,43 sati, 5. kolovoza konačno ponovno zavijorio hrvatski barjak na ovom mjestu.

Pročitajte i ovo

NAJNOVIJE

Od 83 testiranih dvoje pozitivnih u Karlovačkoj županiji