Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Karlovac Život Podijeli

Dan je zaljubljenih

Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije. Iako za života nije imao nikakve veze sa zaljubljenim parovima, u 15. stoljeću je ovaj svetac povezan s blagdanom zaljubljenih, što se održalo do danas. Nekoliko je razloga za to – njegovo mjesto u kalendaru kako prvi. Naime, datum 14. […]

Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije.

Iako za života nije imao nikakve veze sa zaljubljenim parovima, u 15. stoljeću je ovaj svetac povezan s blagdanom zaljubljenih, što se održalo do danas. Nekoliko je razloga za to – njegovo mjesto u kalendaru kako prvi. Naime, datum 14. veljače pada poslije božićnih blagdana, a neposredno prije korizme, pokorničkoga vremena duhovne priprave za Uskrs, pa je Valentinov kalendarski spomendan baš u takvu vremenu, preporučljivom za svadbene svečanosti.

U povodu današnjeg blagdana Mladež HDZ-a Novi Centar u Karlovcu je dijelila ruže i srca. A da je ovaj dan sve popularniji već kod mališana vrtićke dobi dokazuje i njihovo dobro poznavanje običaja na Valentinovo. Točno znaju što trebaju raditi, no neki malo i pretjeraju u željama.

Druga okolnost zašto je za patrona zaljubljenih odabran upravo Velentin jest sámo njegovo ime, koje, kako rekosmo, znači zdrav, krepak, mlad… pa onda, naravno, takav svetac postaje i nebeski zaštitnik svih koji su mladi, žarka srca, razigranih osjećaja, u jednu riječ – zaljubljeni. Valentin pripada skupini svetaca koji naviještaju proljeće, novi život. I to je treći razlog što je Valentin zaštitnik mladih i zaljubljenih.

Valentin je općenito zaštitnik skladnoga braka i mladeži koja dorasta za ženidbu. U puku je Valentin od starine zagovornik protiv padavice i zaštitnik očiju, a prema pučkoj metereologiji prvi je proljetni svetac.

Pročitajte i ovo

OVO JE BILO BRZO

Mandić: Skinut ćemo točku o imenovanju vijeća za potrošače, nije to kozmetika