Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija DAN POLICIJE Podijeli

Ilegalne migracije i dalje su najveći sigurnosni rizik u Karlovačkoj županiji

“Svjesni smo svojih manjkavosti i ograničenja, ali i policajci su ljudi s brigama, zato budite blagi kad nam sudite o greškama”

Sigurnost je pretpostavka za napredak jer nikakve aktivnosti, a naročito gospodarske nema u uvjetima kada je ona odsutna, rekao je danas na proslavi Dana policije i blagdana sv. Mihovila, načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

I dalje najveći sigurnosi rizik ovdašnjoj policiji predstavljaju ilegalne migracije.

– To je nešto na što smo u potpunosti fokusirani. S obzirom na povratne informacije koje dobivamo  od građana, ali i od institucija Europske unije, samtram da radimo dobar posao što će kulminirati i u listopadu kada će Hrvatska dobiti konačnu potvrdu da je ispunila tehničke uvjete za ulazak u Schengen, kaže Bratić.

Pokušaja ilegalnih prelazaka ima svakodnevno, a PU karlovačka ih pokušava suzbiti već na samoj granici s BiH. Bratić smatra da to rade uspješno primjenjujući Schengenske zakone.

-Uz pomoć tehnike utvrđujemo moguća kretanja migranata i postavljamo svoje policijske službenike i tehniku te zaprečavamo ulazak u Hrvatsku, dodaje Bratić i pri tom odbacuje optužbe o neprimjerenom policijskom postupanju prema migrantima.

-U svim situacijama koje to zahtjevaju, svim potrebitima pružamo pomoć neovisno o činjenici da imaju nezakonito ući i boraviti na hrvatskom državnom teritoriju.

Uz ilegalne migracije idu i kaznena djela koja putem migranti počine. Najčešće, potvrdio je Bratić, radi se o posluživanju vozilima koja vlasici nisu zaključali, a u nekima čak ostave i ključeve.

– Bilo je više situacija u kojima su se migranti poslužili takvim vozilom. Ima korištenja i uglavnom napuštenih objekata koji su na rutama kretanja, ali to nije poprimilo onako dramatične razmjere kao što se to moglo vidjeti na području Gorskog kotara, zaključuje Bratić.

Svim zaposlenicima PU karlovačke zahvalio se i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić – za profesionalnost i razumijevanje u radu. Na današnjoj svečanosti u PU karlovačkoj pohvaljeno je 10 djelatnika te tri tima PU karlovačke, a dodijeljeni su i pehari i medalje najboljima u sportskim natjecanjima.

Pročitajte i ovo

NOVO, NOVO

Četiri srednje škole u Karlovačkoj županiji dobivaju nove smjerove: Djeca nam više neće odlaziti iz gradova