Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Život U SPOMEN Podijeli

Danas bi mu bilo 25 godina: Jakov Rubido bio je dječak s osmijehom na licu, uvijek će biti naš

Na zidu škole koju je pohađao na Švarči sad je mural s njegovim likom. Večeras u Karlovcu koncert “Njima na dar”

Uvijek drugačiji, uvijek s osmjehom na licu i pristojan, uvijek je ostao naš dječak – sve to bio je Jakov Rubido, dječak koji bi danas napunio 25 godina života, a koji nas je napustio 2010. godine. 

Njemu na dar, ali i svoj ostaloj djeci koja se bore sa teškim i malignim bolestima, posvećen je mural njegovog lika na školi koju je pohađao – OŠ Švarča.

“Naš Jakov, uvijek je htio da mu svi dođu. Pa tako i danas, želio bi da su svi tu” , govori nam njegova majka, Ivančica Rubido, puna emocija.

A tako je i bilo. Cijela škola, njegovi prijatelji, roditelji puni emocija i zahvalnosti glasno su čestitali Jakovu rođendan i pustili crvene, srcolike balone njemu gore, na nebo.

Iako više nije među nama, on i dalje živi tu, u srcima i sjećanjima svojih najbližih. Prisjećajući ga se i danas, ravnateljica Osnovne škole Švarča, Andreja Željković, govori kako je to bio dječak koji nikada nije skidao osmijeh sa lica:

–  On je zaista bio drugačiji. Izrazito svestran, duhovit, pristojan i njegov osmijeh nikada nije silazio s lica. I u lijepim, ali i u teškim vremenima, dodaje ravnateljica.

Škola mu je dala obećanje kako će svakog 19.svibnja slaviti, pjevati i veseliti se, baš onako kako bi i on to sam radio:

– Ovo je zaista bilo jako lijepo. Ne mogu opisati kako se osjećam, sretna sam i tužna, puno je to emocija, kratko je dodala je majka tog malenog heroja velika srca.

Za lik Jakova koji će još dugo stajati na školskoj zgradi zaslužan je upravo umjetnik koji je već poznati po brojnim muralima, Leonard Lesić.

Sve se zbilo u tri dana, koliko mu je bilo potrebno da naslika mural. Kako govori, tehnika je ista kao i za sve dosadašnje murale, boje koje koristi su kvalitetne i otporne, te će zahvaljujući njemu, Jakov još dugo vremena biti čuvar i zaštitnik svoje škole.

Također, u čast Jakovljeva rođendana, danas se nakon duge dvije godine održava i humanitarni koncert “Njima na dar” u organizacije Udruge Jak kao Jakov.

Koncert počinje u 20 sati u Domu oružanih snaga Zrinski u Karlovcu, a cijena ulaznice je simboličnih 30 kuna. Sva prikupljena sredstva idu na pomoć djeci koja se nose s ovim teškim i malignim bolestima:

– Trenutno na popisu imamo oko 10 djece kojima je potrebna naša pomoć. Ovim koncertom želimo prikupiti sredstva kojima ćemo im pomoći, a akciju nastavljamo i u lipnju, poručila je Rubido i pozvala sve da sudjeluju u ovoj neprekidnoj borbi.

 

L. Grčić

 

Pročitajte i ovo

ZA RAZVOJ

Karlovačka županija objavila tri javna poziva za gospodarstvo