Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Županija (NE)RAVNOPRAVNOST SPOLOVA Podijeli

Danas se obilježava europski Dan jednakih plaća

U 2016. godini 33% žena u EU-u imalo je završeno visoko obrazovanje u usporedbi s 29% muškaraca.

KARLOVAC – Prosječna satnica za žene u Europi danas iznosi 16,3% manje nego za muškarce. Europski dan jednakih plaća, koji se ove godine obilježava 3. studenog, označava dan kada žene u odnosu na svoje muške kolege zapravo prestaju primati plaću, gotovo dva mjeseca prije kraja godine.

U EU-u žene u obrazovanju postižu jednako dobre rezultate kao i muškarci ili čak bolje, ali to se ne odražava na tržištu rada. U 2016. godini 33% žena u EU-u imalo je završeno visoko obrazovanje u usporedbi s 29% muškaraca. Istodobno, opća stopa zaposlenosti žena niža je 11,6% nego stopa zaposlenosti muškaraca. Usto, žene su i dalje malobrojne na vodećim položajima najvećih poduzeća u EU-u. Među svakih 14 članova odbora te svakih 20 glavnih direktora samo je po jedna žena.

Europski stup socijalnih prava, koji će tri institucije EU-a proglasiti 17. studenoga na Socijalnom sastanku na vrhu za pravedna radna mjesta i rast, potvrđuje predanost EU-a osiguravanju ravnopravnosti spolova za svoje građane.

Europska komisija podnijela je 26. travnja 2017. na raspravu zakonodavne prijedloge o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, kojima će se omogućiti veća fleksibilnost i veća zaštita majki, očeva i skrbnika, neovisno o tome žele li uzeti dopust kako bi skrbili o svojoj djeci, koristiti se fleksibilnijim radnim vremenom ili vratiti se na posao. Komisija poziva Europski parlament i Vijeće da hitno donesu te prijedloge.

sponzorirani članak

Pročitajte i ovo

TROŠAK ČEKANJA

Golubić iz Možemo analizirao: Za 10 radnika koji čekaju na PCR test danima i negativni su, troškovi 12.920 kuna