Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  0C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija DAN DARIVATELJA KRVI Podijeli

Darivateljima krvi u Karlovačkoj županiji pandemija ne smeta – krv daju kad god mogu

Među darivateljima je sve više mladih ljudi. Rekord u darivanju i dalje drži 84-godišnji Mirko Brozović

Darivanje krvi u Karlovačkoj županiji unatoč pandemiji i dalje se provodi bez problema zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima koji danas u Hrvatskoj obilježavaju svoj dan.

-Da u našoj Karlovačkoj županiji sve dobro funkcionira dokazuje i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Zagrebu koji je odredio da u okviru karlovačke bolnice bi trebali prikupiti 3100 doza, a do današnjeg dana je prikupljeno već 2527 doza. U okviru Opće bolnice i bolnice branitelja u Ogulinu je od planiranih 980 doza s današnjim danom je već prikupljeno 94 doze, rekla je na današnjem prijamu za darivatelje krvi u Gradskoj knjižnici dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Po prikupljenim dozama Karlovačka županija na 9. mjestu u RH

Zaliha krvi u bolnicama u Ogulinu i Karlovcu s današnjim je danom 135 doza svih krvnih grupa. Još prošli tjedan ih je nedostajalo.

-Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno, sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj dobrovoljnih davatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi, rekla je ravnateljica Društva Crvenog križa Karlovačke županije Branka Hastor.

Organizirano darivanje krvi u Hrvatskoj počelo je 1953. godine u sisačkoj Željezari, a godinu dana kasnije i u gradu Karlovcu

Cilj je do kraja ove godine u gradskim i općinskim Crvenim križevima prikupiti ukupno 5420 doza. Do kraja rujna prikupljeno ih je gotovo 3000. Iako većina društva bilježe 30 posto slabiji odaziv na akcije zbog bolesti ili samoizolacija, svi darivatelji krv dolaze dati čim se za to stvore uvjeti.

Inače, sa gotovo četiri darivanja krvi na 100 stanovnika Karlovačka županija je na devetom mjestu po prikupljenim dozama.

Rekord od 137 darivanja jooš nije srušen

Rekord u darivanju krvi u Karlovačkoj županiji i dalje drži sada 84-godišnji Ogulinac Mirko Brozović. Krv je u životu dao nevjerojatnih 137 puta, ali više ne može jer je, kako sam kaže – prestar . No, ima poruku za mlade.

-Treba pomoći ljudima. Bio sam sretan dok sam mogao davati krv, a počeo sa 1958., tada sam imao oko 20 godina.

Krv mogu dati svi punoljetni građani od 18 do 65 godina. Za to im ne trebaju COVID potvrde. Krv na 28 dana ne mogu dati ako su preboljeli koronu odnosno na 48 sati od cijepljenja.

Pročitajte i ovo

OD 17. DO 31.12.

Domaće glazbene snage, ali i Neno Belan, Dino Dvornik Tribute Band na Adventu u Karlovcu