Radio Mrežnica
SAMO RADIKALNO Podijeli

“Na Dobri se događa sve na što smo upozoravali prije izgradnje HE Lešće. A nju bi bilo najbolje srušiti

“Priroda bi se oporavila i vratila u prvobitno stanje”

Skoro 10 godina Hidroelektrana Lešće radi štetu na rijeci Dobri, baš kako su aktvisti zaštite prirode još prije njene izgradnje upozoravali da će se dogoditi.

Svi svjedočimo koliki je promašaj bila izgradnja HE Lešće, kaže danas za Radio Mrežnicu Denis Frančišković, aktivist karlovačkog Eko Pana i dugogodišnji borac za zaštitu svih ovdašnjih rijeka.

– Jedna je rijeka potpuno uništena, a njezin utjecaj nizvodno, na rijeku Kupu je toliko značajan da se danas vidi koliko je to veliki promašaj.

HE Lešće je spomenik ljudskoj gluposti

Novi pokušaji države da sanira ono što je uništila po njemu je sramotan jer kao i gradnju i sanaciju će platiti građani iz svojih džepova. Jučer potpisanim sporazumom HEP i Hrvatske vode počinju projektirati vodnu građevinu, akumulaciju kojom planiraju usporiti brzinu vode u koritu Dobre.

– Sve ono što se govorilo se na žalost dogodilo i sada se pokušava nekako umiriti javnost i ugasiti požar, ali to će biti vrlo teško izvesti na ovaj način na koji oni to planiraju, opet s novcima građana.

Frančišković predlaže radikalnije mjere.

– Najbolje rješenje bi bilo, ono što smo govorili 2012. da se ona jednostavno ukloni i sruši. Priroda bi se oporavila i vratila u prvobitno stanje. To nekim ljudima zvuči prilično ludo i ekstremno, ali treba imati u vidu da je u Europi proteklih nekoliko godina stotine takvih velikih brana srušeno i uklonjeno. To je trend u Europi. Ovo ljeto je baš Francuska odlučila sruštiti dvije velike brane od preko 35 metara tako da te ideje uopće nisu toliko sulude. Ali naravno da oni koji su odlučili to izgraditi imaju preveliki ego da bi pristali na tako nešto, zaključio je Frančišković.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More