Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Županija VAL O KOJEM SE ŠUTI Podijeli

Deseci migranata noću lutaju kroz polja i šume od Bubnjaraca preko Skupice do Dubravci i Lipe: policija u punom pogonu

Riječ je o ljudima iz Afganistana, Sirije, Sudana, Nepala, Jordana…

Deseci migranata gotovo svake noći prolaze poljima i šumama kroz slabije naseljene dijelove Karlovačke županije, a policija je zbog toga u punom pogonu. Grupe migranata, u pravilu njih petero do desetero, viđene su od Bubnjarci i Ozlja do Skupice, Zagradci, Dubravci i Lipe, dakle od ozaljskog do  netretićkog kraja.

Uvijek izbjegavaju glavne ceste i koriste se poljskim putevima, hodaju kroz polja i šume, a mnoge su zapazili  građani i o tome obavijestili policiju. Najveći problem predstavlja im prelazak rijeka gdje vjerojatno izbjegavaju veće mostove da ne bi bili uhvaćeni, pa ih prelaze najčešće ukradenim čamcima i dovode živote u opasnost. Jučerašnji slučaj pronalaska utopljenika u Kupi u mjestu Ladešići, zadnji je primjer kako tragično takvi poduhvati mogu završiti.

Pronađeni na Skupici, viđeni u Dubravcima, Lipi, a putuju sve generacije

Radio Mrežnica doznaje da je nedavno na prostoru Skupice pronađeno 14 migranata, a prije kratkog vremena skupina migranata s ruksacima na leđima viđena je i na području mjesta Dubravci. Njih sedmero kroz polje u Dubravcima hodalo je u mrkloj noći. Jedna je pak skupina zatečena i na području mjesta Lipa uz rijeku Dobru.

Riječ  je o migrantima s područja Jordana, Afganistana, Sirije, Sudana, Nepala, a putuju, u pravilu, svi. Od mlađih muškaraca, žena s malom djecom, do maloljetnika koji putuju sami. Migranti dolaze iz pravca Bosne, Siska, Like, ali i Slavonije i jednostavno traže puteve do Slovenije i drugih zemalja. U toj potrazi za “obećanom zemljom” često postaju žrtve prevaranata pa se njihovim ilegalnim prijevozom bave svi koji nešto žele zaraditi, a i prijevare im nisu strane.

Iskrcali ih na Belaju i rekli: Preko brda je Slovenija

Tako se migrante uglavnom prevozi automobilima kojima je istekla registracija ili je ona pri kraju, a vrlo često na terenu se nalazi takve napuštene automobile. Nedavno je skupina migranata zatečena na širem području Belaja i Barilovića gdje su ih “prijevoznici” iskrcali i ostavili uz poruku da im je “preko brda Slovenija”.

Da je zbog ovakvog priljeva migranata policija u punom pogonu, ne treba previše ni pogađati. Brojne policijske ekipe noću patroliraju po ovim područjima Karlovačke županije, a pozivi građana sve su učestaliji. MUP šuti o ovom valu migranata i stanju sigurnosti. Neslužbeno, dva požara koja su nedavno buknula u napuštenim kućama na ovom području dovode se u vezu s boravkom migranata u  prostoru u kojem se skrivaju i griju tijekom dana, da bi preko noći tražili nove putove prema zapadu.

 

Pročitajte i ovo

DUGA RESA

Autoklub Duga Resa je uzorna udruga i primjer kako se može oplemeniti novac za dobrobit ljudi