Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Karlovac KONAČNA POTVRDA Podijeli

Deset obitelji sirijskih izbjeglica dolazi živjeti u Karlovac sredinom studenog

Riječ je o 48 Sirijaca koji su još uvijek smješteni u azilu u Kutini

Sredinom studenog u Karlovac stiže 48 Sirijaca, odnosno 10 izbjegličkih obitelji, a bit će smješteni u državne stanove.

Ono o čemu se dugo šuškalo, a potvrda nije bilo, tako se ispostavilo točnim, pa će grad na 4 rijeke za dva tjedna postati novi dom raseljenima iz Sirije.

Rezultat je to odluke Hrvatske kojom je prihvatila 250 izbjeglica, a petina njih tako će biti smještena u Karlovcu. U ovom gradu trebali bi učiti hrvatski jezik, radne navike i adaptirati se kako bi se u potpunosti integrirali u naše društvo. Ovih 10 obitelji trenutno boravi u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini.

Stanovi u Karlovcu u kojima će biti smješteni opremljeni su europskim sredstvima, a izbjeglice su prije samog dolaska prošle sve sigurnostne, zdravstvene i druge preglede, utvrđen im je izbjeglički status, a upoznati su i sa zakonima, običajima i načinom života u Hrvatskoj.

Cijeli projekt zapravo provodi, odnosno desna je ruka Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi Isusovačka služba za izbjeglice. Početak projekta preseljenja Sirijaca u Hrvatskoj bilo je njihovo nedavno naseljavanje u Sisak, također 10 obitelji.

U Isusovačkoj službi zahvaljuju Gradu Karlovcu na susretljivosti, podršci i partnerstvu, a nadaju se da će doseljeni Sirijci uspješno se uključiti u našu okolinu, ali i cijelo hrvatsko društvo. – Integracija je dvosmjeran proces i otvorenost i susretljivost lokalne zajednice i institucija su ključan preduvjet za dugoročnu uspješnost, kažu u Službi. U priopćenju pozivaju Karlovčane na dobrodošlicu, otvorenost i suradnju prema izbjeglicama.

foto: RM arhiva

Pročitajte i ovo

AGLOMERACIJA U ZVIJEZDI

Sutra počinju prvi radovi i polaganje mimovoda u Haulikovoj i Samostanskoj te na Ruskom putu