Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija ZA RETENCIJU SVE SPREMNIJI Podijeli

Deset pravnika na ogulinskom terenu “čistit” će čestice za retenciju

Ogulin će braniti Karlovac od poplava

Najava Karlovačke županije o pružanju pomoći Gradu Ogulinu i Hrvatskim vodama u projektu izgradnje retencije, danas je i formalizirana.

Potpisan je sporazum kojim će pet timova pravnika raditi na otkupu 270 od preostalih 300 nerješenih čestica.Tako će nakon punih 15 godina, od kako se govori o reteneciji kao spasu Ogulina od poplava, ovaj projekt konačno dobiti dodatni impuls.

Početak izgradnje druge godine

-Ovo je jedinstven model suradnje i Hrvatskim će vodama biti od velike pomoći. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura i za njega će biti osigurano 85 posto europskoga novca. Očekuje nas izdavanje četiri građevinske dozvole do kraja godine, za imovinsko pravne odnose utrošit ćemo 20 milijuna kuna, a treću fazu projekta, početak izgradnje očekujemo iduće godine, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Do izgradnje retencije očistit će se Đulin ponor od smeća i nanosa kako bi protok za velikih voda bio veći. Preliminarna čišćenja su već obavljena, međutim za ono pravo trebat će pričekati mišljenje speleologa i GSS-a. Zato za ovu zimu Đuroković nema garancija, samo nadu za Ogulince da će im hidrološke i meteorološke prilike ići na ruku.

Nakon Ogulina, posao seli u Karlovac

Nakon što ova pilot suradnja završi u Ogulinu nastavit će se u Karlovcu, najavio je župan Damir Jelić.

– Ogulin će braniti Karlovac od poplava jer će se pet timova nakon 300 čestica u Ogulinu morati uhvatiti sa čak 11 tisuća neotkupljenih čestica u Karlovcu.

Hrvatske vode intenzivno rade i na projektu obrane od poplava za grad Karlovac kako bi i on bio spreman u 2018. za apliciranje i povlačenje 670 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo

IZBORI U HDZ-U

HDZ-ovci izabrali nove/stare šefove: Murganić u županiji, Mandić u gradu