Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život ŠKOLA ZA SVE Podijeli

Devet osnovnih škola u Karlovačkoj županiji ima mogućnost nastave na jezicima manjina

Dodatna satnica u trajanju od pet školskih sati tjedno obuhvaća učenje jezika i književnosti nacionalne manjine, geografije, povijesti, glazbene i likovne umjetnosti

Devet osnovnih škola u Karlovačkoj županiji provodi osnovno školovanje djece pripadnika narodnosti i nacionalnih zajednica prema C MODELU školovanja. To znači da se nastava izvodi na hrvatskom jeziku uz dodatnih dva do pet školskih sati tjedno namijenjenih učenju (njegovanju) jezika i kulture nacionalnih manjina.

Dodatna satnica u trajanju od pet školskih sati tjedno obuhvaća učenje jezika i književnosti nacionalne manjine, geografije, povijesti, glazbene i likovne umjetnosti. Škole koje imaju ovaj model nastave su “Braće Seljan” za albanski jezik i kulturu, potom OŠ Cetingrad za bosanski jezik i kuluturu, škole Skakavac, Turanj, Katarine Zrinske Krnjak, Vojnić, I.B.Mažuranić te Prva osnovna škola Ogulin i Plaški, sve za srpski jezik i kulturu.

Dvije ogulinske škole nastavu imaju u područnim školama Drežnica i Jasenak, odnosno Ogulinski Hreljin.

Odluku o upisu učenika na neki od modela po nekom od jezika i pisma nacionalnih manjina donosi roditelj prilikom upisa ili prijepisa učenika u osnovnu ili srednju školu prema raspoloživoj ponudi na određenom području Republike Hrvatske. Raspoloživost ovisi o mreži škola. Koji će se od navedenih modela provoditi na određenom području ovisi o brojnosti, organiziranosti i potrebama pripadnika nacionalnih manjina, priopćili su iz Karlovačke županije.

FOTO OŠ Cetingrad

Pročitajte i ovo

POTVRDU, MOLIM

Aladrović najavio: Od 1. listopada covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi