Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Županija TREĆA DOB Podijeli

Devetero korisnika domova za starije i obiteljskih domova u županiji pozitivno na koronu. Bez obzira na potvrde, postoje čimbenici koji mogu utjecati na pojavu virusa

Ustanove za stare i nemoćne su ustanove otvorenoga tipa, dakle korisnicima nije moguće zabraniti kontakte s okolinom, kažu u stožeru

Od tri doma za starije i nemoćne osobe na području Karlovačke županije samo jedan ima pozitivne korisnike na virus COVID-19. Riječ je o Domu Sveti Antun Karlovac koji trenutno ima 2 pozitivna korisnika. Tamo nema pozitivnih zaposlenika, a cijepljenost i korisnika i zaposlenika je oko 90%.

Podaci su to iz stožera Civilne zaštite Karlovačke županije, a odnose se na jučerašnji dan.

Na području županije još su dva velika doma za starije i nemoćne, jedan u Vivodini gdje je cijepljeno 100 posto korisnika i 80 posto zaposlenika, te onaj u Ogulinu, “Biskup Srećko Badurina” sa 100 posto cijepljenim korisnicima i zaposlenicima.

Pozitivnih u dva obiteljska doma

U obiteljskim domovima, barem prema dobivenim informacijama, pozitivne korisnike imaju dva obiteljska doma.

Riječ je o obiteljskom domu Metaxa-Medical d.o.o. koji se nalazi u općini Netretić te koji ima pozitivna 3 korisnika i 3 djelatnika. Cijepljenost u navedenom domu je 99%, kažu u stožeru.

Pozitivne korisnike ima i obiteljski dom Borlin iz Karlovca. Riječ je o 3 pozitivna korisnika od kojih je 1 korisnik u bolnici. Cijepljenost  je 100%.

Na drugoj dozi 85% korisnika, na trećoj 45%

Inače, drugu dozu dobilo je oko 85 % onih u domovima za starije i nemoćne te u obiteljskim domovima, dok je treću dobilo 45 %, kažu u stožeru. Napominju da je treće doze manje jer nije prošlo dovoljno vremena od cijepljenja ili su u međuvremenu korisnici preboljeli koronu pa treba vremena da bi primili i treću dozu.

Kako to da se virus “ušuljao” u domove gdje je cijepljenost korisnika i zaposlenika velika, a na snazi su i covid potvrde za koje kažu da su mehanizam spriječavanja širenja virusa, stiže sljedeći odgovor:

-Ustanove za stare i nemoćne su ustanove otvorenoga tipa, dakle korisnicima nije moguće zabraniti kontakte s okolinom, osim u iznimnim situacijama. Oni pokretni odlaze liječnicima, kreću se po gradovima i općinama u kojima žive, kontaktiraju s rodbinom i prijateljima i sl.

-Jednako tako, zaposlenici žive u svojim okruženjima i postoji bez obzira na covid potvrde, čitav niz čimbenika koji mogu utjecati na pojavu virusa.Bez obzira na procijepljenost i covid potvrde, prema tumačenjima stručnjaka epidemiologa, uvijek se može dogoditi da ste u trenutku kontrole negativni, a vrlo brzo iza toga pozitivni na virus,  odgovaraju u stožeru.

Dodaju da je nemoguće očekivati idealnu stiuaciju, no da se cijepljenjem i kontrolom potvrda rizik želi smanjiti. Dodatno, tu su i asimptomatski pozitivni,  ali i situacije kad se maske skidaju i možda ne poštuju u potpunosti epidemiološke mjere.

-Prema tumačenjima epidemiologa, virus je zapravo stalno prisutan, ali uvijek postoji mogućnost povremenih eskalacija unatoč maksimalnoj brizi i kontroli, objašnjavaju u stožeru.

Pročitajte i ovo

LUDILO I ZABAVA

Maturijada u Karlovcu: Mladenačko ludilo i zabava kroz 170 naših fotki