Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Županija KUPA JAČA Podijeli

Dio box barijera u Šišljaviću raspao se pod naletom Kupe:”Drugi put više slušajte lokalce”

U Šišljaviću žele da se više sluša lokalne ljude koji tamo žive i uzimaju u obzir njihovi savjeti

Dio box barijera postavljenih u Šišljaviću doslovno se raspao.

Sve se dogodilo jučer, za najvišeg vodostaja Kupe, a rijeka se izlila po branjenom području. -Voda je proticala kroz i preko box barijera, kaže Franjo Vukić, a voda ih je uništila i ušla do podnožja stambenih objekata, srećom nije u njih.

Vatrogasci su zadnjih tjedan dana branili ovo područje, danonoćno ispumpavali vodu, ali je već nakon par dana postalo jasno da ovako postavljene barijere neće moći obraniti vodostaje koji su kritični i kada ulaze u određene kuće, kaže Vukić. – Trebalo je box barijere poduplati i podignuti, a i staviti nasip zbog zaobalnih voda u dužini cca 100 metara. Tada bi to bilo dobro zaštićeno, ovako je bilo polovično, dodaje.

Dođe netko iz grada, a mi na terenu znamo ipak više

Kaže da govori u osobno ime pa pretpostavlja da je sve ovo “bila nečija predstava” i da se “pokaže da to ovdje u Šišljaviću može funkcionirati”, a zapravo se vidjelo da ne može.

Cesta zbog koje su se postavljale box-barijere više nije suha niti prohodna, iako nije bila prohodna niti dok su box-barijere držale vodu. Naime, kažu da je voda počela prodirati kroz asfalt i došlo je do pucanja asfalta i potencijalne opasnosti za lokalne vatrogasce.

Najviše što mještane ljuti je to što ih se ne sluša, kako građane, tako ni vatrogasce i predstavnike lokalne samouprave. – Dođe netko iz grada i kaže da se to mora napraviti, no mi vidimo da to nema nekog smisla. Trebali bi kroz suradnju i više slušanja nas lokalaca doći do rješenja. Ovo je bilo OK, no nedostajao je još jedan dodatni red i zaštita za zaobalne vode, kaže Vukić.

Kupa pokazala da je jača od zapovjedi i izuma

Vrijedni i požrtvovni vatrogasci svih ovih dana potrošili su 100 litara goriva, pumpe su radile danonoćno i zapravo je nastao veliki trošak zbog čuvanja i branjenja “ničeg”, kaže Vukić, a to je, dodaje, i stav većine mještana. Tako je nakon gotovo tjedan dana Kupa  pokazala da je jača od bilo kakvih zapovjedi i ljudskih izuma.

Stanje u Šišljaviću danas je takvo da je voda na cesti, ušla je u neka dvorišta, ne i kuće, a cesta nije prohodna, no nije bila ni dok su box barijere “radile”.
– Nadamo se kako će se drugi put slušati lokalno stanovništvo i lokalne vatrogasce koji znaju situaciju na terenu i koji su upućeni na kojim vodostajima su kuće ugrožene, a to ovi vodostaji od 780 cm nisu.

Pročitajte i ovo

REAKCIJA MINISTRICE DIVJAK

“Situacija s učenicima u OŠ “Draganići” mogla se prevenirati”