Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Karlovac ŠUME I OTPAD Podijeli

Divlja odlagališta veliki problem karlovačkih šuma; Svetić: Gospodarenje je sukladno Zakonu

Samo prošle godine prikupljeno je preko 20 tona smeća iz šuma

Šumarija Karlovac prošle godine je prikupila i preko 20 tona smeća iz šuma. Bilo je svega, starih guma, životinja,  raznog otpada čudnog podrijetla, a sve to dovelo je ne samo do onečišćenja, već i do velikih troškova.

Istaknuo je tako voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac, Marin Svetić.

– Lani smo imali preko 20 tona raznoraznog smeća kojeg smo uspjeli očistiti. Bilo je stvarno svega. A imali smo i velike troškove, nekih 30-ak tisuća kuna.

Imajući to na umu, danas su tako organizirali jednu edukativnu radionicu kako bi se naučilo pravilno održavati i  gospodariti šumama.

– Zajedničkim snagama trebamo se udružiti i održavati naše šume kako bi bile lijepe i čiste, i ta služe onome čemu bi i trebale.

Na naše pitanje o tome kako se gospodari karlovačkim šumama, Svetić odgovara da je sve sukladno zakonu:

– Mi šumama gospodarimo po našim šumsko-gospodarskim osnovama, sukladno Zakonu o šumama. Mi smo otvoreni za sve prijedloge, za sugestije, mi sve to uklapamo u naše gospodarenje koliko nam to zakon dozvoljava.

Otpad uz cestu postao je normalan prizor

Da je otpad uz cestu postao svakidašnji prizor, klasika, komentirao je Mario Trbuščić, tajnik udruge Rangeri – Čuvari prirode Karlovac.

– Stare, istrošene gume, svakakvi predmeti, namještaj, bijela tehnika, divlja odlagališta postala su naša svakodnevica. Nema tu nikada ništa novo, to su najčešće predmeti kojih se ljudi na takav način rješavaju.

Nažalost je to postala svakodnevica, a komentira Trbuščić, razlog tomu je što je to ljudima najednostavniji, a čini se i najjeftniji način zbrinjavanja otpada.

– Najgore što smo zasada našli su leševi životinja u vreći. Štenaca i slično. Ima i toga.

Potaknuti ovakvim zabrinjavajućim podatcima, karlovački Rangeri u subotu organiziraju još jednu akciju čišćenja divljih odlagališta, i to u mjesto Popović Brdo.

– Akcija počinje ujutro okupljanjem u 9. Onda see kreće na divlje odlagalište i tamo zajednički čistimo sve do popodnevnih sati. Sve je u suradnji s Hrvatskim šumama, našim partnerima i ostalim prijateljima.

 

L. Grčić

Vezani članci

Pročitajte i ovo

TEMA NOGOSTUP

Karlovački SDP oštro po gradskom sustavu: Ekipa iz Grada ne zna raspolagati novcem, a stanovnike Hrnetića smatraju građanima drugog reda