Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija BIT ĆE SPECIJALISTA Podijeli

Do specijalista opće medicine EU novcem: Domovi zdravlja Ogulin, Vojnić i Ozalj dobili ukupno 2,7 milijuna kuna za specijalizaciju tri liječnika

Dobivanje novca za specijalizaciju liječnika za Dom zdravlja Vojnić znači gubitak liječnice koja je do sad radila u ordinaciji

Otvoreno tržište i bolje plaće u inozemstvu dovele su do manjka liječnika u cijeloj zemlji. U Karlovačkoj županiji trenutno nedostaje pet liječnika primarne i devet liječnika hitne medicine, čulo se danas u Uredu župana.

Tamo je održana konferencija za novinare o projektu “Učinkoviti ljudski potencijal” kojim je osigurano 2,7 milijuna kuna iz EU fondova za tri specijalizacije obiteljske medicine.

– Kad bi razgovarali o npr. energetskoj učinkovitosti koja je lijepo odrađena u Vojniću ili o predivnoj zgradi u Ogulinu koja je pod zaštitom Ministarstva kulture ili o dvije faze ozaljskog Doma zdravlja, sve to gubi smisao  ako nema liječnika, naglasio je župan Jelić.

Obiteljski liječnici posebno su vrijedni na ruralnim područjima, naglasila je dožupanica Hajsan Dolinar zbog čega su domovi zdravlja ovdje nerijetko trošili vlastita sredstva na njihove specijalizacije.

Ozalj gleda u budućnost, Ogulin već sam financira dvoje liječnika, a Vojnić ostao bez liječnika

Dok ozaljski Dom zdravlja s ovom specijalizacijom gleda u budućnost, jer trenutno imaju dovoljno liječnika, ali dio ih kroz nekoliko godina odlazi u mirovinu, ogulinski već sam ulaže u dvije specijalizacije. Ova koja će biti pokrivena europskim novcem im je vrlo značajna jer od šest ordinacija obiteljske medicine samo u jednoj radi specijalist.

No, za Dom zdravlja Vojnić dobivanje novca za specijalizaciju liječnika obiteljske medicine znači da gubitak liječnice koja već šest godina radi u tamošnjoj ambulatni.

– Sada je upražnjeno radno mjesto i raspisan je natječaj na određeno radno vrijeme. Imamo momentalno na zamjeni liječnika, ali to su kratkotrajne zamijene. Prema evidenciji imamo gravitirajućih oko 5 tisuća pacijenata, rekla je ravanteljica Vlasta Novosel. Zato se nada da će se nakon specijalizacije liječnica vratiti natrag.

Specijalizacije traju 48 mjeseci tj. četiri godine.

Pročitajte i ovo

SIGURNOST PRVA

58 slunjskih prvašića učilo o prometu