Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac MALA ŠVARČA Podijeli

Dobar početak Reciklažnog dvorišta na Maloj Švarči. U 18 dana Karlovčani odložili 2,3 tone otpada

Čak 30 % odložili glomaznog i građevinskog otpada

U 18 dana rada Reciklažno dvorište na Maloj Švarči radi bolje od očekivanog.

Kako je za današnjeg obilaska s dogradonačelnikom Ivanom Mrzljakom rekao direktor Čistoće Tomislav Polić, Karlovčani su predali 2 tisuće 300 kilograma opasnog i neopasnog otpada, a najviše onog glomaznog i građevinskog.

-To je ono što zadovoljava čak je i više od očekivanja. Ljudi su svjesni da treba odvajati otpad. I u Reciklažno dvorište na Ilovcu prošle godine je odloženo 94 tone otpada, a već sada imamo 153 tone što znači da ćemo do kraja godine poduplati količinu u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Polić.

Smanjit će to količine miješanog komunalnog otpada na Ilovcu, ali i pojavu divljih odlagališta. Jer, građani u Reciklažnom dvorištu na Maloj Švarči mogu potpuno besplatno odložiti 48 vrsta otpada od čega 22 vrste opasnog.

– Na ovaj način smanjujemo i troškove jer saniranje deponije je dosta veliki trošak. S druge strane naši građani ovdje mogu odlagati otpad besplatno pa je ovo prilika da ih još jednom pozovemo, posebno iz južnog dijela Karlovca, da odvajaju otpad i dovoze ga ovdje u Reciklažno dvorište, pozvao je dogradonačelnik Mrzljak.

Uskoro u Karlovac stižu i posude za papir i plastiku, pa će građanima razvrstavanje i odlaganje tih vrsta otpada biti još brže, već na kućnom pragu.

– Trenutno očekujemo kontejnere od 1100 litara, žute i plave, za plastiku i papir koji bi trebali doći krajem ovog mjeseca. Ostale kante manjih volumena su na natječaju ministarstva. Nakon što natječaj završi dobit ćemo preko 23 tisuće spremnika gdje bi svako kućanstvo i svaki poslovni objekt dobio spremnike za odvajanje papira, plastike i biootpada, dodao je Polić.

Sav ostali otpad Karlovčani mogu dovesti u Reciklažno dvorište na Maloj Švarči koje radi kao i ono na Ilovcu – ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom od 7 do 15 te utorkom i četvrtkom od 12 do 20 sati. Jedino ograničenje količine postoji za azbest i građevinski otpad kojeg se po osobi može odjednom dovesti 200 kilograma svakih šest mjeseci.

Pročitajte i ovo

NORMALIZACIJA

Od 1. lipnja u Karlovcu se vraća plaćanje dječjih vrtića, u nižim razredima očekuje se većina učenika